Светът Производството в Китай става неизгодно за водещи американски компании

Производството в Китай става неизгодно за водещи американски компании

Понеделник, 15 март 2010 г., 16:29
Размер на буквите

Слабият долар стимулира американските производители да напускат азиатските пазари и да се насочват обратно към САЩ, където вече е по-евтино да се работи отколкото в Китай. Например американската компания Caterpillar Inc. се готви да върне част от базираното си в чужбина производство обратно в нов завод в САЩ.

Това ще утрои производството на ескаватори в страната и ще създаде много нови работни места, се посочва в прессъобщения на концерна. В разгара на кризата 2008-2009 г. Сaterpillar съкрати над 30 хил. служители. В момента на територията на САЩ компанията е наела едва 93 810 човека.
Връщането на различни производства в страната се активизира сериозно с възстановяването на икономиката след тежката криза, пише Insurance.bg, цитирайки вестник Уолстрийт джърнъл.
Отслабването на курса на долара повишава стойността на произведената зад граница продукция. Друг гигант - General Electric през 2011 г. ще върне от Китай в Кентъки производството си на водонагреватели. Американската Block Windows реши да пренесе китайското си производство във Флорида.
След анализ на структурата на разходите и особеностите на производствения цикъл става ясно, че да се произвежда в Китай вече не е по-евтино, твърди Роджър Мърфи от Block Windows.
В момента на обработващата индустрия в САЩ се пада около 12 процента от индустриалното производство и 9 процента от наетата работна ръка. Кризата удари отрасъла изключително силно – по данни на американското Министерство на труда на него се падат 26 на сто от съкращенията по време на кризата. През 2009 година заетостта в сектора се сви с 11,4% - най-силният темп от времето на Великата депресия.
Затова, че процесът е глобален говори и фактът, че много европейски производители преместват производството си от Азия в страните от Източна Европа – корпорациите преместват производството си по-близо и така съкращават разходи за транспорт, като допълнително увеличават възможностите за контрол върху качеството, отбелязва старшият директор в A. T. Kearney Мартин Уокър.
Рецесия понижи стойността на работната ръка в САЩ и Европа, стимулира въвеждането на данъчни отстъпки от националните правителство, но и увеличи транспортните разходи в доларово изражение. „Глобализацията струва скъпо. Трудно е да се поддържа система за снабдяване, която се простира от Шанхай до Охайо – само полетът в тази дестинация трае 16 часа“, твърди Клиф Уелдмън от Manufacturers Alliance.

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |