Светът Разрушение и жертви в Чили след силно земетресение и цунами

Разрушение и жертви в Чили след силно земетресение и цунами

Събота, 27 февруари 2010 г., 23:29
Размер на буквите

Жертвите от мощното земетресение, с магнитуд 8,8 степен по скалата на Рихтер, което удари Чили в 8:34 ч. българско време на 27 февруари 2010 г., са най-малко 147 души. Цунами, предизвикано от силния трус с се придвижва в Тихия океан към Хаити и Азия с около 720 км в час, съобщи експерт по земетресения.

Трусът е причинил значителни разрушения. Земетресението е най-силното, преживяно от страната за последните 30 г., и е тежък удар за Чили, каза новоизбраният президент на страната Себастиан Пинера.
Големият трус бе последван от серия вторични трусове, между които и още един силен с магнитуд от 6,2 по Рихтер.
Голяма вълна с височина около 2,30 метра се разби в чилийския крайбрежен град Талкахуано. Вълната е ударила града около три часа след силното земетресение.
Най-пострадал е град Консепсион, разположен на около 90 км от епицентъра на земетресението. В града има рухнали мостове и 15-етажна сграда, много къщи са сериозно пострадали. В града са избухнали пожари. В самата столица Сантяго, на 320 км от епицентъра, има повредени сгради в историческия център. Нарушени са телефонните връзки и електроснабдяването. Главното летище на Сантяго ще остане затворено поне едно денонощие.

Дълбочината на водния стълб на вълната, която се движи в океана, предизвикана от земетресението, е около 4 км. На Хаваити се извършва евакуацията на жителите край бреговата линия. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами оповести, че вълни, високи до 2,4 метра, могат да нанесат поражения по крайбрежието на всички острови на Хаваите. Изпратени са пожарникари и пожарни автомобили в области, съседни на брега и с помощта на високоговорители местното население е било призовано да се евакуира. Бензиностанциите в Хонолулу са задръстени от опашки от автомобили на разстояние 400 м на местни жители преди да се евакуират.

Европейският съюз ще отпусне на Чили помощ в размер на 3 млн. евро. САЩ и Аржентина също са предложили помощта си.

Чили сн.: REUTERS

Чили сн.: AFP

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |