Светът Инвестиция в крави

Инвестиция в крави

Четвъртък, 25 февруари 2010 г., 18:49
Размер на буквите

Приумица или здрав търговски разум е идеята да инвестираш пари в крави, вместо в ценни книжа? Макар и нестандартна, тази стратегия функционира, твърди швейцарецът Гидо Лойтенегер - откривател на "рогатата" бизнес-акция. Вече има лизинг на крави. Който иска, може да наеме за едно лято крава от семейство Вилер, близо до швейцарския град Бриенц, като в замяна получава право на гостуване във фермата, както и сирене на специални цени.

Сега швейцарецът Гидо Лойтенегер отиде една стъпка по-далеч. Неговата нова стратегия е завладяващо проста. Пари срещу... месо. Клиентите инвестират еднократно сумата от 2 500 швейцарски франка. С тези пари Лойтенегер купува високопланинско добиче за своите селскостопански проекти в Тесин. В замяна той доставя на клиента през следващите десет години биологично чисто планинско месо на стойност общо 3 500 франка, пише Money.bg, цитирайки Deutsche Welle.
"Тази стратегия функционира перфектно и е идеална и за двете страни. Който се ангажира, поема естествено известен риск. За сметка на това обаче получава добавена стойност. За мен сделката е атрактивна, тъй като мога да изплащам тази добавена стойност във вид на месо", казва Лойтенегер.
Идеята за инвестиции в крави му хрумнала по време на разговор с негови познати - банкови служители. "В разговор на финансова тема се сетихме, че преди банките са ипотекирали крави. Тогава ми хрумна, че може би ще намеря хора, които да ми гласуват доверие и да вземат крава под наем", разказва Лойтенегер.
Досега той е успял да спечели 20 души за своята концепция. "На пръв поглед 20 души не изглеждат много, но в крайна сметка става дума за 10-годишно обвързване. Хората ми гласуват голямо доверие", казва инициаторът на "рогатата" бизнес-акция. Самият той не идва от селскостопанския бранш. "Преди почти не знаех кое при една крава е отпред и кое - отзад", признава шеговито бившият учител, като пояснява, че с времето, при работата си в природозащитната сфера, се сдобил с необходимите познания.

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |