Светът Убийствени порои и наводнения в Истанбул

Убийствени порои и наводнения в Истанбул

Четвъртък, 10 септември 2009 г., 09:32
Размер на буквите

Най-малко 31 души загинаха, пометени от бурните потоци на наводненията, заляли Северозападна Турция и 12-милионния мегаполис Истанбул, посочва местният ежедневник Hurriyet. 24 от жертвите са в провинция Истанбул, останалите 7 загинаха в съседната провинция Текирдаг. Говорителят на Министерството на външните работи на България Драговест Горанов потвърди, че сред жертвите има български гражданин, пътувал на стоп с един от камионите, залети от придошлите води в Истанбул.

Близките на жертвата са уведомени и са заминали за Турция за разпознаване на тялото. Името на загиналия ще бъде оповестено след процедурата по разпознаване. Шофьорът на камиона все още е в неизвестност. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай (Besir Atalay) изрази опасенията си, че броят на жертвите може да скочи с оттеглянето на калните потоци от наводнените части на Истанбул, информира bgfactor.org.
21 души намериха смъртта си в сряда по улиците в европейската част на града на Босфора, след като ден по-рано трима се удавиха в крайните западни предградия. Кметът на Истанбул Муамер Гюлер (Muammer Guler) заяви, че най-малко 8 души все още се смятат за безследно изчезнали след вчерашната “приливна вълна”, заляла града.
Причина за наводненията станаха проливните дъждове в региона през последните 2 дни, посочва CNN. Количеството валежи, изсипало се над провинция Истанбул за 48 часа, се равнява на това, което пада нормално за 6 месеца, уточни Гюлер пред Анадолската информационна агенция.
В някои райони на Истанбул нивото на прииждащите води надхвърли 2 метра за минути. Потоците нанесоха значителни щети в индустриалната зона на мегаполиса, разположена в низина.
Сред жертвите са 7 работнички в текстилна фабрика, издавени в служебния микробус, докато отивали на работа в истанбулския квартал Халкали (Halkali), цитира думите на кмета Гюлер агенция France Presse.
13 трупа откриха спасители сред разхвърляните, смачкани и окаляни ТИР-ове след оттеглянето на водите от паркинг за тежкотоварни камиони в съседния квартал Басакшехир (Basaksehir), посочва турската телевизия NTV. Оцелели разказват, че водите залели паркинга, докато повечето шофьори спели в камионите си. Водите достигнали 5 метра височина само за 10 минути и мнозина нямали шанса да намерят убежище на по-високо място.
Властите в турския град Селимпаша (Selimpasa) посочват, че водите са завлекли над 200 автомобила в Мраморно море, а повече от 800 сгради все още са наводнени.
С прииждането на водите властите в Истанбул разгърнаха мащабна спасителна акция с участието на 900 пожарникари, 6 военни хеликоптера и 30 непотопяеми спасителни сала, за спасяването на блокирани в автомобили, автобуси и по дърветата хора. Муамер Гюлер уточнява, че от вторник насам са спасени над 1000 живота.
Международното летище на Истанбул “Ататюрк” не пострада от наводненията и продължи да приема и изпраща самолети по график, но пътя към него е една от пътните артерии в града, които бяха затворени от водните потоци.
Местните власти посочват, че е все още твърде рано да се оценят щетите, причинени от наводнението, но според първоначални оценки загубите за Истанбул се оценяват между $ 70 и 150 млн. (48-103 млн. евро).
Вътрешният министър Аталай обеща, че държавата ще изплати известно обезщетение на пострадалите жители на града, докато “Червения полумесец” изпрати палатки, одеала и свой сътрудници в засегнатите райони на Истанбул и Текирдаг.
Гръцкият посланик е уведомил турските власти, че Атина, която е “исконен враг” на Анкара, е “готова да се притече на помощ с всякаква хуманитарна помощ”, обяви Министерството на външните работи на Гърция.
В сряда турските метеоролози обявиха тревога във връзка от заплахата от наводнения и в азиатската част на Истанбул, съседните северозападни провинции и крайбрежието на Черно море. Те предупредиха, че нова вълна от силни валежи се очаква в петък.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |