Светът Google заплаши Китай със спиране на услугата си за страната

Google заплаши Китай със спиране на услугата си за страната

Сряда, 13 януари 2010 г., 18:07
Размер на буквите

Най-използваната интернет търсачка в света Google обяви, че прекратява цензурата на резултатите си в Китай и може да се изтегли от страната, съобщават международните агенции. Като причина за крайните действията американската компания се сочи хакерска атака, след която мейлите на активисти за спазване на човешките права са били достъпни за трети лица.

Промяната бе обявена късно снощи и обърна на 180 градуса позицията на Google за развиването на компанията в Китай. До сега позицията на американците бе, че ще спазват стриктно регулациите на Пекин, свързани с цензурирането на резултати от различни търсения, които се появяват в други държави. Този ход на компанията не се хареса не само на различните активисти по света, но дори и на акционерите на компанията, чието мото е "Не бъди лош!".

Критиките не се харесаха на съоснователя на компанията Сергей Брин, който изрази опасенията си от присъствието на Google в Китай. Повратната точка обаче се оказа разкриването на хакерска атака от Китай. Целите й са били прости: хакерите са успели да проникнат в сървърите на поне 20 американски компании и да съберат лична информация за десетки активисти за опазване на човешките права, чиято основна сфера на дейност е именно Китай. От Google са отказали да коментират дали китайското правителство има пръст в това дело.
Американският държавен секретар Хилари Клинтът обаче заяви, че разкритието на Google повдига сериозни въпроси и, че ще поиска официален отговор от Пекин по темата, пише pari.bg.

От Google планират да проведат преговори с китайското правителство, за да потърсят начин резултатите от търсенията в страната да не бъдат филтрирани. Ако такова споразумение не бъде подписано, търсачката е готова да напусне страната 4 години, след като създаде сайт с домейна .cn, за да се позиционира по-добре на местния пазар. Решението за изтеглянето ни от Китай бе трудно и знаем, че последиците от това ще бъдат значителни, коментира в блога си адвокатът на Google Дейвид Дръмрънд.

И все пак, дори и да се изтегли от най-големия интернет пазар в света, приходите на търсачката няма да пострадат значително, прогнозират анализатори. Според отчета на компанията, приходите й от Китай възлизат на скромните 22 млн. USD. И въпреки че Google е най-популярната търсачка в света, тя е едва на второ място в Китай, където местната Baidu.com обработва около 60% от всички търсения.
Активистите обаче се надяват действията на Google да вдъхновят и други компании да премахнат цензурата,. наложена от китайското правителство.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |