Светът Подписано е споразумение за най-големия завод за фотоволтаични панели в Италия

Подписано е споразумение за най-големия завод за фотоволтаични панели в Италия

Понеделник, 04 януари 2010 г., 14:24
Размер на буквите

Enel Green Power, Sharp и STMicroelectronics подписаха днес споразумение за производството на фотоволтаични панели в Италия. По същото време Enel Green Power и Sharp се договориха за съвместно разработване на слънчеви електроцентрали. За първи път три световни технологични и индустриални гиганти се обединяват, за да допринесат за развитието на соларната индустрия.

Enel Green Power с опита си в управлението на проекти и в развиването на международни пазари; Sharp – с изключителната си технология, която през 2010 г. ще заработи във фабриката-майка в Япония; и STMicroelectronics – с производствения си капацитет, познанията и ресурсите си във високотехнологични сектори като микроелектрониката, съобщиха от пресцентъра на Енел.

Очаква се фотоволтаичният завод, разположен в Катания, да заработи в началото на 2011 г. Първоначалният му производствен капацитет ще бъде 160 MW годишно и постепенно ще бъде увеличен до 480 MW годишно. Това e най-значимото производствено съоръжение за слънчеви панели в Италия.
Проектът възлиза на 320 млн. евро (за 160 MW мощност) и e обезпечен чрез собствен капитал, държавни субсидии и проектно финансиране. Всеки от партньорите притежава една трета от акциите на съвместното предприятие.
Продукцията на завода ще обслужва най-атрактивните соларни пазари в Европа, Близкия Изток и Африка със специален фокус върху средиземноморския регион.
Enel Green Power и Sharp подписаха и допълнително споразумение за създаването на съвместно предприятие за разработване на слънчеви електроцентрали. Целта е до края на 2016 г. да се инсталира обща мощност от около 500 MW като се използват фотоволтаичните панели, произведени от завода в Катания.
Специфичните тънкослойни фотоволтаични панели, произвеждани от завода, са особено подходящи за производство на електроенергия от слънчеви централи в средни и големи мащаби. В сравнение с обикновените силициеви соларни панели, те могат да поддържат много високо ниво на ефективност на преобразуване на енергията дори при много горещ климат. Благодарение на по-ниското съдържание на силиций тези модули се влияят по-малко от колебанията на цените на силиция.

Enel е най-голямата енергийна компания в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Тя е интегриран играч, който произвежда, разпространява и продава електроенергия и газ. След придобиването на испанската ютилити компания Endesa, Enel присъства в 23 държави с приблизително 96 000 MW нетна инсталирана мощност и обслужва 60,8 млн. енергийни и газови потребители.
Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в Италия и по света. То оперира над 4700 MW в централи, използващи водна, вятърна, геотермална и слънчева енергия, както и от биомаса, в 14 държави в Европа и Северна и Южна Америка. С над 17 млрд. kWh, произвеждани годишно, Enel Green Power е европейски лидер в сектора на възобновяемите енергийни източници.

IEE_2010

 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |