Светът Браузърът на Google става все по-предпочитан и вначалото на 2010 г. е трети по полулярност

Браузърът на Google става все по-предпочитан и вначалото на 2010 г. е трети по полулярност

Неделя, 03 януари 2010 г., 11:36
Размер на буквите

Уеб браузърът на Google – Google Chrome, изпревари по популярност този на Apple – Apple Safari, през последния месец на 2009 година. Така Google Chrome се превърна в третия най-използван интернет браузър - само 16 месеца след своя дебют. Наскоро Google сключи споразумение с технологичната компания Sony, което предвижда Google Chrome да бъде вграден в персоналните компютри на Sony. Това е първата подобна сделка, която Google подписа с водещ производител на компютри.

Междувременно браузърът на Microsoft – Internet Explorer, който държи първото място, продължава да губи популярност. Неговият пазарен дял намалява с близо един процентен пункт в унисон с низходящата тенденция от цялата 2009 г., пише Investor.bg.
Google Chrome приключва декември с пазарен дял от 4,63%, съгласно данните на анализаторската компания Net Applications. Това го нарежда на трето място в класацията преди Safari на Apple с 4,46% и след Firefox на Mozilla с 24,6%.
Пазарният дял на Google Chrome се увеличава с 0,7 процентни пункта спрямо ноември, което е най-голямото месечно увеличение, откакто интернет гигантът пусна официално своя браузър през септември 2008 г., предаде Computerworld.
Въпреки че отстъпва от третото си място, Safari също увеличава своя пазарен дял през декември, макар и с минималните 0,1 процентни пункта. На пето място застава норвежкия браузър Opera, чийто пазарен дял достига рекордните 2,4%.
Най-много обаче се променя пазарният дял на браузъра на Microsoft, който намалява с 0,92 процентни пункта до 62,7%. Това е нова рекордно ниска стойност за Internet Explorer, който преди години се използваше от над 90% от потребителите.
През последните шест месеца Internet Explorer е губил средно по 0,94 процентни пункта от своя пазарен дял. Това е тревожна тенденция за Microsoft на фона на пускането на новата версия на нейния браузър в края на март тази година. Добрата новина за Microsoft е, че през декември Internet Explorer 8 най-после се превръща в най-разпространената версия на браузъра на софтуерната компания, като задминава по популярност предишния лидер – Internet Explorer 6.
Рекордно високите пазарни дялове на Safari, Chrome и Opera карат анализаторите да прогнозират, че делът на Internet Explorer може да падне под 50% в средата на следващата година, ако негативната тенденция от последните месеци се запази.
Данните на Net Applications се базират на проучване за вида на уеб браузърите, които се използват от интернет потребителите при посещението на 40 хил. сайта в интернет, които имат около 160 млн. уникални посетители всеки месец.

Ключови думи:
 

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |