Събития на ТПП - Стара Загора Фирмите ще реализират икономии чрез схемата Енергийна ефективност и зелена икономика (видео)

Фирмите ще реализират икономии чрез схемата Енергийна ефективност и зелена икономика (видео)

Четвъртък, 12 юли 2012 г., 16:27
Размер на буквите

Илия Илиев

В последните дни на юни 2012 г. беше открита за кандидатстване схемата Енергийна ефективност и зелена икономика по оперативна програма Конкурентостособност на българската икономика на ЕС. Дългоочакваната програма е насочена към малки и средни предприятия. С цел популяризиране на условията и възможностите за кандидатстване по нея, Търговско-промишлена палата - Стара Загора организира информационен ден.

Инициативата се проведе съвместно с Енкон Сървисис, който е консултант на Европейската банка за възстановяване и развитие по програмите за енергийна ефективност и Центъра за изпитване и европейска сертификация. Старозагорското дружество е сертифицирано да извършва енергиен одит по схемата.
В семинара се включиха близо 100 представители на фирми.

Ресурсът по стартиралата програма е много голям и новото е, че след успешно реализиран проект безвъзмездната помощ гарантирано ще бъде изплатена. Ако фирмата разполага със собствен ресурс и осъществи проекта без кредит, тя също ще получи съответния гранд, каза доц. Илия Илиев, мениджър на Енкон Сървисис ЕООД.

Реализирането на проекти по схемата Енергийна ефективност и зелена икономика ще доведат до икономии, но имат и друга цел - да доведат до ръст на производството, което ще раздвижи българската икономика.
Критериите към кандидатстващите са опростени, изискването е да се подобри енергийната ефективност с 10% на единица произведена продукция. От осъществените досега около 300 проекта по фонд Козлодуй на Европейската банка за възстановяване и развитие, са постигнати 30 - 40% икономии след въвеждане на мерки по енергийна ефективност.

Друг важен момента са съкратените срокове на разглеждане на проекта и последващите процедури. Според фирмата консултант това ще стане между 2 и 5 месеца.

За големите проекти се прави задължителен одит от сертифицирана фирма. За да се спести време той се извършва в рамките на две седмици. Средствата за него са допустим разход и в случай, че проектът бъде одобрен, те ще бъдат възстановени, съобщи инж. Благовеста Шинева, управител на Центъра за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора. Дружеството, което е обезпечено с най-съвременно оборудване, е отворено и за безплатни консултации. Поддържаме устойчиво качество при осъществяването на енергиен одит. Разполагаме с висококвалифицирани специалисти и предлагаме конкурентни цени, каза още инж. Шинева.

Максималната безвъзмездна помощ за един проект е 2 млн. лева и тя не трябва да надвишава 50% от допустимите разходи. Схемата Енергийна ефективност и зелена икономика е отворена за кандидатстване до 31 октомври 2013 г.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |