Събития на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов, председател на УС на ТПП - Стара Загора: Образователната система продължава да е далеч от потребностите на бизнеса

Олег Стоилов, председател на УС на ТПП - Стара Загора: Образователната система продължава да е далеч от потребностите на бизнеса

Понеделник, 26 март 2012 г., 13:20
Размер на буквите

Олег Стоилов

Все повече млади професионални мениджъри влизат на ръководни постове във фирмите. Добре подготвените и образовани млади хора са ценени, имат компютърна и езикова компетентност. Те са търсени за мениджъри на външни компании, в IT  бранша, в банковата сфера, казва Олег Стоилов, председател на УС на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

- Г-н Стоилов, дългогодишен ръководител сте на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, след повече от 20 години демокрация навлиза ли нова млада генерация в бизнеса?

- Когато говорим за младата генерация в българския бизнес, трябва да анализираме сериозно няколко аспекта, които предпоставят осъществяването на младите хора в бизнеса. На първо място е подготовката на качествени мениджърски и управленски кадри. Свидетел съм на ЦЯЛОСТНОТО РАЗВИТИЕ НА СТАРОЗАГОРСКАТА ИКОНОМИКА ПО ВРЕМЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ПРЕХОД.

Преди повече от 20 години бащите и майките на днешното младо поколение, което вече е активно, започнаха процеса на преструктуриране на социалистическата икономика. Те тръгнаха с малко подготовка, но с хъс и ентусиазъм. Естествено, някои неща се случиха, други не станаха както трябва. Не беше особено успешен процесът на приватизацията, но... да не се връщаме назад. Големият проблем е, че и преди, и сега нашата образователна система продължава да е ДАЛЕЧЕ ОТ ПОТРЕБНОСТИТЕ НА РЕАЛНИЯ БИЗНЕС. Ножицата между излизащите от учил и щата и университетите средни и висши кадри и реалните потребности на пазара на труда става все по-широка. Необходими са бързи реформи. Ние сме в ЕС, имаме възможности за обмяна на учебни практики, на информация. Да, много българи учат на запад, но, за съжаление, немного от тях се връщат, след като завършат обучение. Така БЪЛГАРИЯ СТАВА ДОНОР на водещите икономически сили в ЕС. Затова качеството на обучение у нас трябва да стои на първо място.

Така или иначе, на базата на практика, самообучение и търсене на информация, старозагорският бизнес с всичките си слабости се развива добре. НЕСЛУЧАЙНО ГРАДЪТ НИ БЕ ИЗБРАН ЗА НАЙ-ДОБРО МЯСТО ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС И все пак средното ниво, заради липсата на кадри, остава незадоволително.

- Какви са впечатленията Ви, има ли в старозагорския бизнес приемственост между старото и новото поколение?

- Едно от добрите неща в нормално развиващия се свят е устойчивото развитие на бизнеса и семейната приемственост при малките и средните фирми. И в Стара Загора в това отношение има добри практики. МНОГО СОБСТВЕНИЦИ НА ФИРМИ УСПЯХА ДА УБЕДЯТ ДЕЦАТА СИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ПЪТЯ ИМ. Налице е и друга тенденция. На старта на демократичните промени самите собственици бяха мениджъри на предприятията си. Сега все повече млади професионални мениджъри влизат на ръководни постове във фирмите. Добре подготвените и образовани млади хора са високоценени, имат компютърна и езикова компетенция. Те са търсени за мениджъри на външни компании, в IT технологиите, в банковата сфера.

- А има ли млади хора, които без помощта на родителите си стартират собствен бизнес?

- Естествено, има и амбициозни млади хора, които започват собствен бизнес. Тези, които стартират без съществена материална подкрепа и без родителско рамо, трудно развиват нови производства. За това са необходими големи инвестиции. Ние в палатата често се срещаме с млади, които не разполагат с никакви ресурси, но имат интересни идеи, които, за съжаление, трудно могат да бъдат обезпечени с банкова подкрепа. Има такива, които успяват, но са малко. Затова младите бизнесмени избират най-вече сферата на услугите - фризьорство, козметика, ресторантьорство. В сферата на юридическите услуги също има млади кадри. И като говорим за млади - нека не забравяме и младия кмет на Стара Загора Живко Тодоров, един амбициозен млад управленец с воля за промени и добри идеи.

Ето няколко старозагорски фирми, които са пример за приемственост между генерациите в бизнеса. В тях синове и дъщери, след успешно завършване на образованието си, управляват редом с родителите си семейния бизнес:
Ате пласт ООД, Вълков - Техносвет ЕООД, Гайтек Олива ООД, Димекс 2000 ООД, Дъга плюс ООД, Евга ООД, Евриком ЕООД, Железник М ООД, Интерхим ООД, Мебели Иввекс ООД, Медина Мед ООД, Металком- Митьо Горчев ЕТ, Монтажинженеринг АД, Радулов ЕООД, Чисти климатични помещения инженеринг АД, Средна гора АД.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |