Събития на ТПП - Стара Загора Екотуризмът върви ръка за ръка с екоиновациите

Екотуризмът върви ръка за ръка с екоиновациите

Събота, 12 ноември 2011 г., 09:42
Размер на буквите
ecrein+

Как екотуризмът може да допринесе за осъществяването на една иновативна стратегия за развитие на региона? Това беше основният въпрос на презентациите и дебатите по време на конференцията на партньорите по проект ECREIN+, проведена в Краков, регион Малополска на 7 и 8 ноември 2011 г., която привлече около 100 участници.

Конференцията беше проведена в невероятната обстановка на бившите солни мини на Виличка, които от години са превърнати в туристическа атракция и място за обществени събития. Обектът е прекрасен пример за находчива регионална политика за използване на наличните ресурси и превръщането им едновременно в промоция за региона и източник на приходи от туризъм.

В работата на форума участваха и представители на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, които представиха добри практики и потенциала за развитие на екотуризъм в България, базиран на прекрасните природни ресурси на страната.

След споделения опит и добри практики, експертите се обединиха около следните постановки и препоръки:

•    Превръщането на туризма в устойчив икономически сектор е свързано с мобилизирането на различни регионални ресурси и целия потенциал на областта, както и прилагането на хоризонтален подход към управлението на този сектор.

•    Образованието и обучението са основни фактори за успех за успешно реализиране на стратегия за развитие на екотуризъм.
ecrein+

•    За да позеленее отношението на всички заинтересовани страни в туризма е от решаващо значение изграждането на партньорство между всички участници в процеса и най-вече да се работи с бизнеса. Това означава регулярна оценка на степента на познаването на въздействието върху околната среда от стопанската дейност и предприемане на действия за повишаване на осведомеността и съзнанието за това въздействие.

•    Екоиновациите могат съществено да допринесат за минимизиране на вредното въздействие от туристическите дейности и информационните и комуникационни технологии могат да способстват за едно ефикасно изпълнение на иновативна комуникационна стратегия.

Проведената конференция е втората, организирана в рамките на проекта, който се осъществява с финансовата подкрепа на програма INTERREG IVC. Проектът ECREIN+ (Европейски клъстери и региони за екоиновации и инвестиции в екологични дейности) цели да проучи как регионите могат да създават и осъществяват една ефективна политика, насърчаваща екоиновациите и зеления бизнес на своите територии. Проектът стартира през 2010 година и ще приключи в края на 2012 г.

Партньорите в ECREIN+ проекта са 12: Рон-Алп, Ил-дьо-Франс (Франция), Андалусия и Галисия (Испания), Баден-Вюртенберг (Германия), Търговско-промишлените палати на Стара Загора (България) и Ковънтри и Уорвикшир (Великобритания), Ломбардия (Италия), Малополска (Полша), Упсала (Швеция), Асоциацията на Румънските общини (Румъния) и Асамблеята на европейските региони.

 

ecrein+
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |