Събития на ТПП - Стара Загора Конференция на тема Бразилия - България: устойчиво партньорство

Конференция на тема Бразилия - България: устойчиво партньорство

Четвъртък, 29 септември 2011 г., 10:51
Размер на буквите
Дилма Русев Dilma Vana Rousseff

Българска търговско-промишлена палата (БТПП), съвместно с Министерството на външните работи на Бразилия и посолството на Бразилия в София, организират бизнес конференция на тема Бразилия – България: устойчиво партньорство. Тя ще се проведе на 5 октомври 2011 г. (сряда), в хотел Шератон, София. Конференцията се организира по повод официалното посещение в България на президента на Бразилия Дилма Русеф.

От бразилска страна е проявен интерес за сътрудничество с български фирми в следните области: инфраструктура, агробизнес, земеделие, животновъдство, торове и почвени обогатители, възобновяеми енергийни източници, строителство, минна дейност, авиация, банково дело и машиностроене.

Форумът започва в 14,15 ч. Ще бъде открит от председателя на БТПП Цветан Симеонов. След това Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма на България и министърът на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия Фернандо Пиментел ще направят приветствия към участниците. Педро Антонио Араис Перейра, президент на бразилската компания за проучване на земеделието и животновъдството EMBRAPA и представителя на Българската индустрия за торове и обогатители на почви ще направят презентация на тема Партньорства в агробизнеса. След това ще бъде направен обзор на тема Възобновяеми енергии: бразилския опит, в който ще вземат участие президента на ELETROBRAS - г-н Жозе да Коста Карвальо Нето и представителя на Министерството на мините и енергетиката. Конференцията ще бъде закрита от президента на Република България г-н Георги Първанов и президента на Федеративна република Бразилия г-жа Дилма Русеф.

Участието във форума е безплатно за членове на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, а нечленовете заплащат такса от 36 лева с ДДС (повече информация - в регистрационната форма за участие).

Търговско-промишлена палата - Стара Загора информира представителите на бизнеса от региона, че могат да участват във форума. Необходимо е да изпратят попълнена регистрационна форма на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на факс 042 626033, в срок до 3.10.2011 г. (понеделник). За повече информация – Мануела Гуджева.

БИЗНЕС КОНФЕРЕНЦИЯ

Бразилия - България: Устойчиво партньорство

05.10.2011 г. (сряда)

Шератон София хотел Балкан, зала Средец

Програма:

 

14.15 Регистрация

 

15.00 Откриване от председателя на УС на БТПП, Цветан Симеонов

15.05 Приветствие от председателя на Националната Конфедерация на индустрията – Бразилия, Робсон Андраре

15.10 Приветствие от Министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България, Трайчо Трайков

15.20 Приветствие от Министъра на Развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия, Фернандо Пиментел

Подписване на споразумение за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Националната бразилска конфедерация на индустрията

І. Партньорства в агробизнеса

 

15.30 Президент на Бразилската компания за проучване на земеделието и животновъдството (EMBRAPA), Педро Антонио Араис Перейра

От самото си основаване през 1973 г., ЕМБРАПА търси решения за устойчивост на земеделието посредством проучвания и иновации. Сред нейните инициативи за трансфер на технологии за развиващите се страни (сътрудничество Юг-Юг) се открояват много успешни проекти, които бяха приложени на африканския континент (Ембрапа Африка, в Гана), на южноамериканския континент (Ембрапа Венецуела) е в Централна Америка и Карибския басейн (Ембрапа Америки, в Панама), което позволи едно по-широко разпространение на развиваните от Ембрапа технологии и иновации в областта на тропическото земеделие.

15.45 Селското стопанство в България – доц. Д-р Маргарита Николова, гл.научен секретар, Селскостопанска Академия към Министерството на земеделието и храните

Стратегическа цел на Селскостопанската академия е да се повиши устойчивостта, конкурентоспо-собността, производителността и екологичността на земеделието и производството на суровини и храни чрез качествени научни и приложни изследвания, научно обслужване, ускорено въвеждане на знания и технологии  в областта на аграрния сектор.

16.00 Кафе пауза

ІІ. Възобновяема енергия

16.15 Президент на ELETROBRAS, Жозе да Коста Карвальо Нето: “Бразилската енергийна матрица”

Елетробраз  действа  в областта  на управлението, пренасянето и разпространението на електроенергия. Компанията ръководи сложна система от 12 дъщерни компании, една холдингова (Елетробраз Елетропар), един център за проучвания (Елетробраз Сепел) и половината от капитала на Итапуи Бинасионал. От 1970 г. насам, когато инвестициите в хидроенергетиката бяга засилени, делът на възобновяемите източници в бразилския матрица на енергия е много по-висок от средния за света. В момента Бразилия е търсене на партньорства, насочени към увеличаване на производството на чиста енергия.

16.30 Българският енергиен сектор, Изпълнителен директор, Български Енергиен Холдинг, Йордан Георгиев

Българският Енергиен Холдинг ЕАД (БЕХ ЕАД) е създаден на 18.09.2008 г. БЕХ ЕАД е акционерно дружество със 100% държавно участие. В него се включват мини “Марица-изток” ЕАД, ТЕЦ “Марица-изток 2” ЕАД, АЕЦ “Козлодуй ЕАД, НЕК ЕАД вкл. ЕСО ЕАД, “Булгаргаз” ЕАД, “Булгартрансгаз” ЕАД и “Булгартел” ЕАД.

Дружествата, обединени в холдинговата структура, запазват своята оперативна самостоятелност и лицензии, като всички са собственост и директно подчинени на корпоративния център БЕХ ЕАД.

БЕХ ЕАД е с предмет на дейност придобиване, управление, оценка и продажба на участия в търговски дружества, осъществяващи стопанска дейност в областите на производство, добива, преноса, транзита, съхранението. управлението, разпределението, продажбата и/или изкупуването на природен газ, електрическа енергия, топлоенергия, въглища, както и всякакви видове енергия и суровини за производството.

16.45 Директора за Газ и Енергия на Петробраз, Мария да Граса Фостър: "Ролята на" Петробраз" в областта на възобновяемата енергия

"Петробраз" е четвъртата по големина енергийна компания в света по пазарна стойност. Тя развива дейност в проучване, производство, преработка, транспортиране, маркетинг и дистрибуция на петрол, петролни продукти и природен газ, в допълнение към производството и търговията с електрическа енергия и торове. Възползвайки се от бразилското призвание за възобновяеми енергийни източници, Петробраз е също важен производител на етанол, биодизел, вятърна енергия и биомаса. Опита й като интегрирана енергийна компания открива възможности за сътрудничество и партньорства в този сектор.

17.00 Министерството на мините и енергетиката, Тиаго де Барос Корейя: "Политиката на разширяване на възобновяемите източници в електроенергийния матрица чрез търгове за изкупуване на електрическа енергия"

Електроенергийния сектор в Бразилия преживява се поднови инерцията, с инвестиции, направени от 2004 г. насам за увеличаване на производството на 27,000 MW всяка година в средно. Разширяване на електроенергия в Бразилия е ефективно съчетава сигурността на доставките, ниски тарифи и увеличение на възобновяеми източници, чрез малки водноелектрически централи, инсталации за биомаса, използване на захарна тръстика и вятърната енергия, всичко това, без да се прибягва до държавни субсидии. Междувременно, разходите за генериране на енергия намаляват.

17.15 Въпроси и отговори

Закриване

17.30 Обръщение от Цветан Симеонов, председател, БТПП

Обръщение от президента на Република България

Н.Пр. г-н Георги Първанов

Обръщение от президента на Федеративна република Бразилия

Н.Пр. г-жа Дилма Русев

18.00 – Край на конференцията

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |