Събития на ТПП - Стара Загора Икономически годишник на регион Стара Загора за 2011 година излезе от печат

Икономически годишник на регион Стара Загора за 2011 година излезе от печат

Четвъртък, 10 март 2011 г., 13:24
Размер на буквите
деца

Икономически годишник на регион Стара Загора за 2011 година може да бъде закупен от всеки в офиса на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Книгата е периодично издание на палатата. През тази година годишникът излезе за десета поредна година. Годишникът е най-пълното и актуално издание, което представя икономиката на Стара Загора.

Книгата може да бъде намерена и в книжарници в Стара Загора. Цената ѝ остава непроменена - 18 лв.

* * *

По данни на офиса на Националната агенция за приходите, в област Стара Загора активна дейност в началото на 2011 г. развиват 59 356 фирми. В това число влизат 58 дружества, които са големи данъкоплатци и се отчитат данъчно в София и 158 фирми – средни данъкоплатци, които се отчитат в Пловдив. Регистрираните по Закона за данък добавена стойност фирми в област Стара Загора са 8166.

Данните са публикувани в новия брой на Икономически годишник на регион Стара Загора за 2011 година. Годишникът е периодично издание на Търговско-промишлена палата – Стара Загора и през 2011 г. излиза за 10-а поредна година. Изданието в момента е в процес на печат и ще излезе в първите дни на март. Годишникът има и електронна версия на адрес www.econsz.com, която също ще бъде обновена в следващите дни. Икономически годишник на регион Стара Загора - 2011

Наблюдение на Националния статистически институт, обхващащо 14 427 фирми от област Стара Загора, определя, че общите нетни приходи от продажби (НПП) през 2009 година възлизат на 6,8 млрд. лв. Произведена е продукция за 4,8 млрд. лв.
Най-голям дял от нетните приходи от продажби има сектор Търговия. Той генерира приходи от над 2,4 млрд. лв. и това е 35,6% от общата стойност на НПП.  Предприятията от преработващата промишленост имат 20-процентен дял от общите НПП (1,4 млрд. лв.), като сред тях е най-голям делът на предприятията от хранително-вкусовата промишленост, които имат 484 млн. лв. НПП. Сектор Строителство се нарежда на трето място с дял от 14% и обща сума на приходите от продажби от 950 млн. лв.

Предприятията от област Стара Загора са произвели продукция за 4,8 млрд. лв., но това е с около 400 млн. лв. по-малко в сравнение с предходната година.

Изданието публикува и класация на 100-те най-динамично развиващи се предприятия от област Стара Загора, която е изработена от фирма Актив и предоставя информация за приходите на фирмите, платените данъци, печалбата, собствения капитал  и коефициента на ефективност на разходите.  
Класацията е подготвена по публична информация от последните обявени годишни баланси на фирмите. Счетоводната информация за дейността на предприятията през 2010 г. трябва да бъде обявена от тях до лятото на тази година. Изданието обаче предоставя данни и от междинни отчети на фирмите и за периоди от 2010 г., а също и за инвестиционните им планове през настоящата година.

Въпреки кризисната 2009 година, нараства сумата на чуждестранните инвестиции в предприятията от област Стара Загора. През 2009 г. те са в размер на близо 426 млн. евро, при 419 млн. евро през предходната година, показват данни на Националния статистически институт. Най-много инвестиции са направени в община Гълъбово. Секторът, който привлича най-голяма сума чуждестранните инвестиции, е Производство на хранителни продукти и напитки.

Икономически годишник на регион Стара Загора се наложи като предпочитан и търсен рекламоносител. Десетото издание на Годишника включва реклами на над 90 фирми и организации.
Изданието предлага и адресна и справочна информация за стотици фирми, които са членове на Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Представяне на книгата с моменти от производството ѝ в старозагорската печатница Дъга плюс
Информацията е полезна за всеки, който се интересува от икономиката на региона и се ползва от стотици ръководители на фирми. Предоставя се на гости на града по време на форуми на ТПП – Стара Загора, Областна администрация общините от региона на Стара Загора.
Хартиеният вариант на изданието се разпространява и чрез десетките партньори на Палатата в България и чужбина, а също и чрез: посолства; чуждестранни търговски мисии; търговски изложения у нас и в чужбина; обществените библиотеки и книжарници.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |