Събития на ТПП - Стара Загора Втора редовна сесия на Регионална екоплатформа Стара Загора, 10 декември 2010 г.

Втора редовна сесия на Регионална екоплатформа Стара Загора, 10 декември 2010 г.

Четвъртък, 09 декември 2010 г., 10:03
Размер на буквите
ecrein

Втората редовна сесия на Регионална екоплатформа Стара Загора ще се проведе на 10 декември 2010 г. от 9,30 часа в конферентната зала на Областна управа Стара Загора. На форума ще бъде направен отчет на на работата от юни 2010 г. до сега. Ще бъдат определени и приоритетите в работа на  Регионална екоплатформа Стара Загора за следващия период.

Координаторът на проекта ECREIN, чрез който е създадена Регионална екоплатформа Стара Загора, Красимира Соколова ще представи сайта на проекта. Сред важните теми в сесията е и обсъждането на предложения за възможности и начини на въздействие от страна на Регионална екоплатформа Стара Загора за решаване на екологичните проблеми в региона.

Програма

09.15 - 09.30

Регистрация

09.30 - 10.15

Представяне на сайта на проекта

Красимира Соколова, координатор на проект Ecrein

Отчет на РЕП за работата между двете сесии

Тони Куцаров, ръководител на Екоцентър - Стара Загора

10.15 - 10. 45

Определяне на приоритетни области и теми на работа на РЕП, избор на работни групи

Модератор: Олег Стоилов - Председател на ТПП – Стара Загора

10.45 - 11.15

Кафе пауза

11.15 - 12. 30

Обсъждане на предложения за възможности и начини на въздействие на РЕП за решаване на екологичните проблеми в региона

Модератор: Николай Шопов - Председател на комисия по здравеопазване и екология към Общински съвет – Стара Загора

12.30 - 14.00

Обяд и свободна дискусия

PDF Програма на форума (pdf формат)

Повече за инициативата:

Търговско-промишлена палата – Стара Загора, в партньорство с Гражданско обединение – Стара Загора и други организации и институции в региона, работи целенасочено по проблемите на екологията, енергийната ефективност и опазване на околната среда. Тези усилия доведоха до приемането на Старозагорска област в Европейската Мрежата на европейските клъстери и региони за екоиновации и инвестиции в екологията ECREIN. Тази мрежа е създадена през 2006 година от европейските региони Рон Алп и Ил дьо Франс (Франция), Андалусия (Испания), Баден Вюртенберг (Германия), Ломбардия (Италия), Малополска (Полша), а през 2010 г. към нея се присъединяват още 7 региона - Упсала (Швеция), Уест Мидланд (Англия), Намюр (Белгия), Галисия (Испания), Букурещ (Румъния), и Стара Загора (България). Асоциация на Европейските региони в Страсбург осигурява контактите и популяризирането на дейността на мрежата ECREIN сред своите 250 членуващи региони в 33 страни. Дейността на мрежата е подкрепена от INTERREG IVC - програма на Европейския съюз, подпомагаща развитието на регионите чрез междурегионално сътрудничество и обмен на опит с цел разработване на ефективни политики, стопанска модернизация и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика.
Следвайки опита на ECREIN регионите, в Стара Загора предстои създаване на Регионална Екоплатформа (РЕП). Опитът, който нашият регион има с работата на Регионалния консултативен екосъвет, създаден през 2006 г., беше оценен и от международните ни партньори като много добра основа за надграждане и развиване на дейността.
Фокусът на Регионалната Екоплатформа е поставен върху преодоляване на екологичното замърсяване от индустриалните дейности.

Първата сесия на Регионалната екоплатформа се проведе на 25 юни 2010 г. в Конферентната зала на сградата на Областна администрация. На нея бяха определени екологичните проблеми, причинени от индустриалната дейност, върху които Регионалната екоплатформа да съсредоточи усилията си, да определи целите и стратегията за постигането им.

За членове на РЕП бяха поканени представители на бизнеса, представители на регионалната и местните власти от Старозагорска и някои съседни области, представители на държавни и общински институции с отношение към екологията и околната среда, представители на структурите на гражданското общество, експерти и медии.

Критерии за приемане на членове в Регионалната екоплатформа са висока лична или професионална мотивация и ангажираност към екологичната кауза; активна гражданска позиция (екоиновации и корпоративна екологична отговорност); професионално или лично отношение към различни аспекти на третираните проблеми - предмет на дейност - производство/търговия с екопродукти или предоставяне на екоуслуги или нагласи за такива дейности; въведени или намерения за въвеждане на екоиновации или екологични стандарти.  
За повече информация – Красимира Соколова, тел. 626297, 0888 337720, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |