Събития на ТПП - Стара Загора Търговско-промишлена палата - Стара Загора представи проект за ВЕИ пред италиански експерти

Търговско-промишлена палата - Стара Загора представи проект за ВЕИ пред италиански експерти

Сряда, 30 септември 2009 г., 09:31
Размер на буквите

Италианската търговска камара в България организира семинар на тема: Възобновяеми източници на енергия: Италианският опит и добри практики в геотермалната, слънчева и вятърна енергия. Възможности за инвестиции. Той се проведе в рамките на 65-то издание на Международния панаир в Пловдив. Форумът беше открит от посланика на Италия в България - Негово Превъзходителство Стефано Бенацо.

Той даде висока оценка на двустранните икономически отношения между двете държави. През 2008 г. стокооборотът е бил за 3 млрд. евро. Заради глобалната финансова криза през първото полугодие на 2009 г. той е около 960 млн. евро. Независимо от кризата, обаче, италиански предприемачи са осъзнали необходимостта да инвестират в България, подчерта дипломатът. Добри примери за това има в сферата на енергетиката и на възобновяемите енергийни източници.

Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов представи пред участниците в семинара проекта Европейско сътрудничество за европейски просперитет по Оперативна програма Регионално развитие. Той цели проучването на потенциала на всички възобновяеми енергийни източници в Старозагорски регион. Партньори по проекта са областна администрация Стара Загора и администрацията на провинция Терни, Италия.

С реализирането на проекта се цели да се развие междурегионалното партньорство и да се установи сътрудничество между представителите на партньорските организации и експерти, чрез обмен на информация, опит и добри практики за въвеждане на нови подходи и решения в областта на ВЕИ в общините от Старозагорска област. С това ще се подпомогне дейността на местните власти при вземането на решения за икономическото развитие на техните територии, въз основа на задълбочени проучвания и анализи за енергийния потенциал на ВЕИ, подчерта Олег Стоилов.
Проектът е от изключителна важност. Той ще даде готови решения на потенциални инвеститори, каза Доменико Палмиери, консултант по структурните фондове на ЕС и експерт към Италианската камара в България по въпроси, свързани с възобновяемите енергийни източници.
Доменико Палмиери съобщи още, че има заявен интерес от страна на италианска компания за изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 5 мегавата, близа до Стара Загора, като необходимата инвестиция е около 20 млн. евро.

В семинара в Пловдив участваха още Марко Монтеки, Президент, Италианска търговска камара в България, Фабрицио Камастра, Директор, Италиански институт за Външна търговия в София и експерти в областта на ВЕИ, представители на старозагорския бизнес.

 

ВЕИ

ВЕИ

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |