Събития на ТПП - Стара Загора Българският бизнес може да се възползва от огромния пазар на стоки и услуги в Ирак

Българският бизнес може да се възползва от огромния пазар на стоки и услуги в Ирак

Четвъртък, 15 юли 2010 г., 18:11
Размер на буквите

Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с ръководството на палатата и с представители на фирми от Стара Загора. Той беше придружен от Саад Алзахер, който е ръководител на консорциум от иракски фирми, осъществяващи търговска дейност с България и от Манахил Манахилов, ръководител на клуба за приятелство с Ирак в Стара Загора.

Бизнесът в Ирак гледа на България като врата към пазарите в Европейския съюз, но интересът е взаимен и българските предприемачи могат да се възползват и от отличните търговски условия, които им предлага Ирак за достъп на продукцията им арабската държава, но също и в други страни от Близкия изток. Това заяви търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир.

Ирак е световен производител на петрол и ще увеличи добива от сегашните 2,5 млн. барела дневно до 10 млн. барела, като това се очаква да стане в следващите 6 години. Районът на Басра концетнрира около 80% от нефтените запаси на Ирак и големите инвестиции ще бъдат насочени точно там, уточни дипломатът. В следващите години предстои да бъдат изпълнени проекти на стойност от 500 милиарда долара.
Ирак планира да се превърне и в стратегически износител на природен газ за Европа. Трасето, което ще бъде изградено за преноса му, минава през Турция и България, уточниха участниците в срещата.

Извън големите инфраструктурни проекти има и десетки области, в които може да се търси бизнес сътрудничество, като българските фирми мога да имат успех на огромния иракски пазар. Г-н О Джабир предостави информация за условията при търговските взаимоотношения между двете страни. Той уточни, че Ирак е приел нови закони, регламентиращи собствеността върху земята. Банките в страната работят вече много по-гъвкаво. Чуждестранните фирми, които извършват инвестиции в Ирак са освободени от данъци за период от 10 години. Също така всяка външна фирма, която извършва дейност може да доведе и нужните й работници, нещо което е забранено от законите да други арабски държави.

Ирак вече е отворен към целия свят и огромна част от международните фирми имат представителства в страната. Най-активни са турските фирми, които работят практически във всички области. Бизнесът в България обаче също може да се възползва от добрите условия. Ирак, например, е голям вносител на хранителни стоки. Огромни поръчки се възлагат от държавата, която и към момента раздава на населението по купонна система 5 вида хранителни стоки. Годишният бюджет за тази дейност е около 7 млрд. долара. Българско олио, например, също се доставя в Ирак, но това става с посредничеството на фирми от Турция, а е възможно в бъдеще това да се промени, заяви на срещата Саад Алзахер, който е ръководител на консорциум от иракски фирми, осъществяващи търговска дейност с България. Той говори много добре български език, завършил е образованието си в България и познава отлично икономическите реалности и бизнес отношенията в двете страни. Г-н Алзахер заяви, че иракчаните са много добронамерени към България, заради дългогодишните проекти, които страната ни е изпълнявала. Днес също българските стоки се посрещат с голям интерес и имат много добро име.

Ирак Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора

Бизнесмените от България са улеснени и от изключително удобните условия при издаването на визи. Виза за Ирак се дава в рамките на два-три дена и може да се получи и от летището преди заминаването, ако пътуването е с бизнес цел, уточни търговският аташе Кадум О Джабир. В момента обаче България няма посолство в Багдад и това е проблем за бизнеса в Ирак, който иска по-активни взаимоотношения с страната ни.
Дипломатът покани представителите на фирмите от Стара Загора да посетят най-големият международен панаир в страната му. Той ще се проведе в първите 10 дена на ноември в столицата Багдад и се очаква тази година да предизвика много голям международен интерес.
В България все още има страх и напрежение от следвоенната ситуация в Ирак. Този страх до голяма степен се дължи на внушенията на някои медии, заяви Кадум О Джабир, които според него не представят реално ситуацията в страната му. Дипломатът не отрече, че има и опасни региони, но големите световни инвестиции са един от пътищата проблемите и там да бъдат бързо решени.

По време на срещата в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора бяха поставени конкретни въпроси за възможностите за износ на мебели, медицинска техника, анализатори за мляко, храни и възможностите за извършване на строителни дейности и др. Предприемачите поискаха палатата да се ангажира с посредничество при сделките, като предоставя конкретна информация за всеки търговски интерес. Представителите на посолството на Република Ирак у нас и ръководството на Търговско-промишлена палата – Стара Загора поеха ангажимент да реагират бързо и точно при заявен търговски интерес.

 

Ирак Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора Ирак Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора

Ирак Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора Ирак Търговският аташе към посолството на Република Ирак в България Кадум О Джабир посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |