Събития на ТПП - Стара Загора Сесия на Регионална екоплатформа ще се проведе на 25 юни 2010 г.

Сесия на Регионална екоплатформа ще се проведе на 25 юни 2010 г.

Четвъртък, 17 юни 2010 г., 14:35
Размер на буквите

От няколко години Търговско-промишлена палата – Стара Загора, в партньорство с Гражданско обединение – Стара Загора и други организации и институции в региона, работи целенасочено по проблемите на екологията, енергийната ефективност и опазване на околната среда. Тези усилия доведоха до приемането на Старозагорска област в Европейската Мрежата на европейските клъстери и региони за екоиновации и инвестиции в екологията ECREIN.

Мрежата е създадена през 2006 година от европейските региони Рон Алп и Ил дьо Франс (Франция), Андалусия (Испания), Баден Вюртенберг (Германия), Ломбардия (Италия), Малополска (Полша), а през 2010 г. към нея се присъединяват още 7 региона - Упсала (Швеция), Уест Мидланд (Англия), Намюр (Белгия), Галисия (Испания), Букурещ (Румъния), и Стара Загора (България). Асоциация на Европейските региони в Страсбург осигурява контактите и популяризирането на дейността на мрежата ECREIN сред своите 250 членуващи региони в 33 страни. Дейността на мрежата е подкрепена от INTERREG IVC - програма на Европейския съюз, подпомагаща развитието на регионите чрез междурегионално сътрудничество и обмен на опит с цел разработване на ефективни политики, стопанска модернизация и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика.

Следвайки опита на ECREIN регионите, в Стара Загора предстои създаване на Регионална Екоплатформа (РЕП). Опитът, който нашият регион има с работата на Регионалния консултативен екосъвет, създаден през 2006 г., беше оценен и от международните ни партньори като много добра основа за надграждане и развиване на дейността.

Фокусът на Регионалната Екоплатформа е поставен върху преодоляване на екологичното замърсяване от индустриалните дейности.

Основната цел на РЕП е да допринесе за устойчиво развитие на региона като едно добро място за живеене, работа и отдих чрез действия, насочени към намаляване на индустриалното замърсяване.

Конкретните цели:
1.    Подобряване на екологичната култура и поведение на бизнеса;
2.    Увеличаване на екопродуктите и екоуслугите на регионалния пазар;
3.    Разработване на ефективни приложими политики и инструменти, насърчаващи екологичното поведение и екоиновациите в производствената сфера и в сферата на услугите.

Първата сесия на Регионалната екоплатформа ще се проведе на 25 юни 2010 г. (петък) от 09.30 до 18.00 часа в Конферентната зала на Областна администрация - Стара Загора. Целта на тази сесия е да се определят екологичните проблеми, причинени от индустриалната дейност, върху които Регионалната екоплатформа да съсредоточи усилията си, да определи целите и стратегията за постигането им. Изпращаме приложена програма на сесията.

За членове на РЕП са поканени представители на бизнеса, представители на регионалната и местните власти от Старозагорска и някои съседни области, представители на държавни и общински институции с отношение към екологията и околната среда, представители на структурите на гражданското общество, експерти и медии.

Критерии за приемане на членове в Регионалната екоплатформа са висока лична или професионална мотивация и ангажираност към екологичната кауза; активна гражданска позиция (екоиновации и корпоративна екологична отговорност); професионално или лично отношение към различни аспекти на третираните проблеми - предмет на дейност - производство/търговия с екопродукти или предоставяне на екоуслуги или нагласи за такива дейности; въведени или намерения за въвеждане на екоиновации или екологични стандарти.

В тази връзка, Търговско-промишлена палата - Стара Загора се обръща към ръководителите на фирмите с покана, да се включите в Регионалната екоплатформа.

Организаторите са убедени, че целите на Регионалната екоплатформа съвпадат с целите на областната и общинските стратегии за развитие. Тя може да служи като инструмент в работата на местните власти за разработване на политики, стратегии и за изпълнението на конкретни дейности, които съществено да подобрят екологичната обстановка и привлекателността на региона.

За повече информация и регистрация за участие – Красимира Соколова, тел. 042/ 626297, 0888 337720, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |