Събития на ТПП - Стара Загора Стара Загора се присъедини към ECREIN - Мрежата на европейските клъстери и региони за екоиновации и инвестиции в екологията

Стара Загора се присъедини към ECREIN - Мрежата на европейските клъстери и региони за екоиновации и инвестиции в екологията

Сряда, 24 февруари 2010 г., 10:51
Размер на буквите
Interreg

От 2008 г. Търговско-промишлена палата – Стара Загора работи за включване на Старозагорски регион в европейската мрежа за екология и иновации. В следствия на успешното изпълнение на проект Европейски екомостове и установените партньорства, високата оценка на капацитета на палатата и установените проблеми в региона, получихме покана за продължаване на партньорството и присъединяване на Стара Загора към мрежата ECREIN.

През 2010 – 2012 година дейността на ECREIN е съфинансирана по INTERREG IVC - програма на Европейския съюз, подпомагаща развитието на регионите чрез междурегионално сътрудничество и обмен на опит с цел разработване на ефективни политики, стопанска модернизация и повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика.

ECREIN ECREIN

През 2006 г., мрежата ECREIN е създадена от 6 европейски региона - Рон Алп и Ил дьо Франс (Франция), Андалусия (Испания), Баден Вюртенберг (Германия), Ломбардия (Италия) и Малополска (Полша). През 2010 г. се приемат още 7 региона - Стара Загора (България), Уест Мидланд (Англия), Намюр (Белгия), Галисия (Испания), Букурещ (Румъния), и Упсала (Швеция). Асоциация на Европейските региони в Страсбург осигурява контактите и популяризирането на дейността на мрежата ECREIN сред своите 250 членуващи региони в 33 страни.

На 18 и 19 февруари т.г., в Упсала, Швеция се проведе първата среща на разширената мрежа. В нея участваха Красимира Соколова – заместник-председател на палатата, която ще координира участието на Старозагорски регион през първите три години и Светослава Павлова – експерт екология и бизнес коопериране. На срещата се обсъдиха бъдещи съвместни дейности и области за обмен на опит.
Какво предстои след включването на региона в ECREIN мрежата? През април 2010 г. в Стара Загора ще се сформира Регионална платформа, включваща представители на фирми, организации и институции, които имат отношение към екологични производства и продукти и към създаването и прилагането на политики за насърчаване на „зелено” поведение. На редовните си сесии (на всеки шест месеца), участниците в платформата ще дискутират какво е състоянието на екобизнеса, каква е институционалната рамка, има ли и какви са регионалните и националните политики за насърчаване на производството на екологични продукти и услуги и за мотивиране на иновации в тази област. Ще се анализират проблемите, ще се обменя опит с други региони от мрежата, ще се запознаят с техните добри практики, за да бъдат адаптирани към нашите условия. Членовете на платформата ще генерират предложения към политиците на всички нива.

Палатата кани представителите на бизнеса, на научноизследователски структури и експерти да се включат в платформата. Тя ще е най-подходящият форум, където ще могат да поставят въпросите и проблемите си, да популяризират дейността си и да участват в процеса на формиране на политики, касаещи бизнеса им.  
Включването на Старозагорски регион в Европейската мрежа за екология и иновации може съществено да допринесе за постигане на устойчива и природосъобразна икономика и чиста природа за всички нас.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |