Регион Стара Загора

300-метров национален флаг издигнаха на „Самарско знаме” в Стара Загора

Сряда, 04 март 2015 г., 17:32
Най-голямото знаме у нас - 300-метров трибагреник издигнаха на монумента „Самарско знаме” в Стара Загора. Хиляди се включиха в празничното шествие послучай Трети март и съпроводиха най-дългото знаме у нас в похода му към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

За пръв път, по идея на кмета Живко Тодоров, трибагреникът извървя трикилометровия маршрут, носен от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада в Стара Загора.

„Радвам се, че днес на Самарското знаме ще развеем най-големия флаг  в България, защото Стара Загора е един от най-българските градове- изпепелен, възкръснал отново, за да бъде днес един от най-модерните градове унас. Това показва само едно, че с нашите общи, задружни усилия, можем да постигаме много”, каза пред старозагорци кметът Живко Тодоров.

Шествието бе предвождано от конницата на прабългарската школа „Багатур", военният духов оркестър, общинското и областно ръководство, съпътствано от 17 ученически групи, членове на клуб „Традиция“, патриотични и обществени организации, много граждани.

Кулминацията на празника бе на хълма, където българското опълчение получава своето бойно кръщение и което местните хора наричат „старозагорската Шипка“.  Три топовни изстрела от черешовите топчета на клуб „Традиция” възвестиха издигането на знамето.  

Одата  „Опълченците на Шипка”, изпълнена от старозагорски артисти, взриви патриотичния патос  сред старозагорци, дошли на хълма с развети трикольори.

Дълга опашка от хора с венци и цветя се изви пред паметника. Старозагорци почетоха паметта на загиналите за свободата на Стара Загора и България.

На вечерната заря-проверка на площада пред Общината стотици запяха националния химн в знак на почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата на Родината.

„Трети март е ден, в който стоим на колене пред подвига на знайни и незнайни воини. С кръвта си те написаха и ни завещаха най-славната страница от нашата история, заяви в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите почетоха паметта им.

Кулминацията на вечерта бяха празничните салюти и илюминации, украсили вечерното небе.

 
Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |