Съобщения и реклама ЕЛАНА Фонд паричен пазар е обявен за Най-добрият ниско рисков фонд 2009 г. в Централна и Източна Европа

ЕЛАНА Фонд паричен пазар е обявен за Най-добрият ниско рисков фонд 2009 г. в Централна и Източна Европа

Понеделник, 07 септември 2009 г., 17:22
Размер на буквите

ЕЛАНА Фонд паричен пазар е обявен от сп. Business New Europe за „Най-добрият ниско рисков фонд 2009” в рамките на редовната годишна класация на фондовете, инвестиращи в регионите на Централна и Източна Европа, Кавказкия регион и Централна Азия. Класацията „Фондове на годината” се провежда втора поредна година, като  годишният анализ на списанието прави преглед на фондове на най-големите асет мениджъри с инвестиции в  наблюдаваните от изданието региони.

Списание Business New Europe е отличило (вижте класацията) на базата на резултатите на фондовете „Най-добър фонд, инвестиращ в акции 2009”, „Най-добър фонд, инвестиращ в имоти 2009”  и „Най-добър ниско рисков фонд 2009” (включва фондове, инвестиращи в облигации и тип „паричен пазар”).

В категорията „облигационни фондове и паричен пазар” списание Business New Europe е селектирало 9 ниско рискови фонда, сред които ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар регистрира единствената положителната доходност от 7.4% за едногодишен период до 30 юни 2009 г. Останалите ниско рискови фондове имат за същия период отрицателна доходност в диапазон от минус 4% до минус 14%. Другите ниско рискови фондове са на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Ерсте Шпаринвест (Erste Sparinvest, фонд мениджърът на Ерсте Банк), Пайъниър Инвестмънтс; едни от най-големите асет мениджъри в балтийските страни - Парекс Асет Мениджмънт и Swedbank Investment Funds.
С приза „BNE 2009 Най-добър фонд, инвестиращ в акции” е отличен East Capital Turkish Fund с доходност за една година /към 30 юни 2009 г./ от 9.9%. Фондът е управляван от East Capital, специализиран за инвестиции в Източна Европа асет мениджър, базиран в Стокхолм. „BNE 2009 Най-добър фонд, инвестиращ в недвижими имоти” е Renaissance-Nedvizhimost Fund с най-висока доходност сред подобните фондове от началото на публичното си предлагане в края на 2006 г.  – 24.4%.  Фондът е управляван от американския фонд мениджър Renaissance Investment Management, базиран в Бостън.

В годишния анализ на сп. Business New Europe участват още фондове на Джей Пи Морган Асет Мениджмънт, ING Инвестмънт Мениджмънт и др.

Ивайло Пенев, портфолио мениджър в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, коментира приза на ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар:

„Успехът на ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар се дължи на комплекс от  фактори, които имахме предвид, когато решихме да въведем този фонд на пазара. На първо място, беше важен моментът, в който стартирахме фонда, а именно в края на 2007 г., когато фондовият пазар започна своя спад.  Това ни даде възможност да привлечем инвестиции за много кратък период, което от своя страна ни осигури по-добри условия при ползване на депозити и при активното управление на активите на фонда. Неслучайно ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар постигна най-добрата доходност на местния пазар в края на трудната 2008 г. (7.6% за годината).”

Пенев е оптимист относно завръщането на инвеститорите в българските фондове:

„След вълната от тегления през първото тримесечие на 2009 г., активите на фондовете се задържаха стабилно за няколко месеца, а вече наблюдаваме и процес на колебливо завръщане на инвеститори във фондовете. Възможно е този процес да бъде ускорен от добрите новини от БФБ-София през август.  При всички случаи на българските инвеститори все още им предстои да откриват предимствата на инвестицията във взаимен фонд, тъй като този пазар у нас е на съвсем ранен етап на развитие. Въпреки кризата броят на българските фондове се увеличава: ако в началото на 2008 г. имаше 60 фонда на пазара, сега те вече са 120.”

Към 31 август 2009 г.  ЕЛАНА Фонд Мениджмънт управлява в своите 7 взаимни фонда 43.7 млн лв, като за последния месец активите му са се повишили с 1.6 млн лв в сравнение с юли, което представлява 4% месечен ръст.  Общо всички български фондове бележат ръст от 6% за месец август сравнение с юли, а активите им възлизат на 336.2 млн лв (по данни на БАУД, към 31 август 2009 г.).

ЕЛАНА Фонд Паричен Пазар има натрупана доходност от началото на 2009 г. до края на август 4.13%.
Източник на цитираните данни: БАУД и БНБ.

Допълнителна информация за ЕЛАНА Фонд Мениджмънт

Стара ЗагораУД ЕЛАНА Фонд Мениджмънт е един от първите фонд мениджъри в България, създаден през 2002 г., който понастоящем предлага 8 взаимни фонда и индивидуални портфейли и обслужва близо 2700 корпоративни и индивидуални инвеститори. Взаимни фондове ЕЛАНА включват четири ниско рискови в лева, долари и евро; два балансирани в евро и долари; и един високорисков фонд в лева. Фонд мениджърът също предлага фонд Защитен капитал Horizon Commodity 1 чрез ексклузивен договор с KBС Асет Мениджмънт за представителство и дистрибуция на българския пазар.  ЕЛАНА Фонд Мениджмънт оглавява класацията на в. Банкер за Управляващо дружество на годината три години подред - от 2006 г. до 2008 г.

ЕЛАНА Фонд Мениджмънт е част от семейството от компании на ЕЛАНА Финансов Холдинг, една от най-големите небанкови финансови институции в България с 18-годишен опит на българския финансов пазар.

За контакт:
ЕЛАНА Финансов Холдинг
Изабела Оронова
Мениджър „Корпоративни комуникации”
Тел. 02/ 8100777
E-mail: elana
www.elana.net


ЕЛАНА Финансов Холдинг информира настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на финансовите инструменти може да се понижи. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Инвестициите не са гарантирани с Гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Постигнатата доходност на продуктите през предходните периоди не е гаранция за бъдещите резултати.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |