Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и въвеждане на извънредните мерки за спиране на разпространението на вируса COVID-19, Търговско-промишлена палата - Стара Загора Ви предоставя информация за възможността всички предоставяни услуги да се заявяват и ползват по електронен път или дистанционно.

I. За дейности предоставяни от Търговски регистър и членство да се заявяват и ползват по електронен път и дистанционно по следния начин:

1. За издаване на сертификати за произход, заверка инвойс и заверка подпис:

  • Изпращайте всички документи на имейл office@chambersz.com, като посочите телефон за връзка
  • Наш служител ще се свърже с вас за одобрение на подадените документи и уговаряне на получаването на заверените документи.

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ЗА ДРУГИТЕ УСЛУГИ

Община Стара Загора

Печат
Събота, 22 март 2014 г., 12:56
Размер на буквите

Стара Загора се намира в Горнотракийската низина. Според археологически проучвания цивилизацията в района се е зародила преди около 8000 години. Градът е с богато историческо минало и от древността до днес е имал осем имена: Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник. Днешното име Стара Загора е утвърдено на църковния събор в Цариград през 1871 г. Важна дата в историята на града е 31 юли 1877 г., когато се е водила една от големите битки през Руско-турската освободителна война. Тогава османските войски опожаряват и сриват до основи Стара Загора.

Губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди полага основния камък за възстановяването на града на 5 октомври 1879 г. Той се изгражда отново по проект на чешкия архитектурен техник Лубор Байер и става първият следосвобожденски град в България със съвременно градоустройствено планиране.

Днес Стара Загора е модерен и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с богато историческо минало, с много научни и културни институти. По данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2013 г. област Стара Загора е на второ място по средна работна заплата след област София (столица).

Бюджетната рамка на община Стара Загора за 2014 г. надхвърля 86 млн. лева. Местните данъци и такси са сред най-ниските в страната. Стандард енд Пуърс (S&P) потвърди присъдения на Община Стара Загора дългосрочен кредитен рейтинг ВВ+ със стабилна перспектива. В общинската администрация е внедрена система за управление на качеството в съответствие със стандарта ISO 9001:2008. Системата се прилага през последните 8 години. От началото на 2012 г. Общината въведе и стандарта ISO 14001:2004 за административно, правно и информационно обслужване на граждани и юридически лица.

Показателен пример за благоприятния инвестиционен климат и жизнен стандарт в Стара Загора е успешното присъствие на известни търговски вериги и развитието на търговски центрове.
Общината през текущия мандат изпълнява проекти за близо 200 млн. лева. Повечето от тях са свързани с развитие на инфраструктурата и са подчинени на идеята за развитие на модерната европейска визия на града. Един от последните примери е изграждането на модерен пазар за земеделски стоки в центъра на града, открит в края на 2013 г. Дейностите за реконструкцията на общинския пазар са финансирани със средства от финансов инструмент Jessica с 2,7 млн. лева.

През 2014 г. започва изграждането на Регионална система за управление на отпадъците в регион Стара Загора. Общата стойност на проекта е 52 млн. лева.

Общината работи по Интегрирания воден проект за Стара Загора на стойност над 40 млн. лева. Предстои и цялостно обновяване на градския транспорт, също с финансиране по европейски проект за близо 29 млн. лева. През 2014 г. трябва да стартират процедурите по изграждането на 4-лентово шосе, свързващо Стара Загора с пътния възел на автомагистрала „Тракия“.

През 2013 г. е направена реконструкция на уличното осветление.
Общината получи финансиране по проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора“ на стойност близо 10 млн. лева, с които изцяло са ремонтирани основни улици в града и са облагородени междублокови пространства.
С над 11 млн. лева от европейски проекти и от бюджета на Общината през 2013 г. в Стара Загора са ремонтирани сградите на 17 общински училища и детски градини. В тях са внедрени мерки за повишаване на енергийната ефективност.

В началото на 2014 г. е финализиран проектът „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“. Финансирането по проекта е в размер на 4,3 млн. лева. Античният форум „Августа Траяна“ и Античната римска улица пред сградата на Държавна Опера – Стара Загора се превърнаха в притегателно място за жителите и гостите на града.
Общинският съвет на Стара Загора прие Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, който съдържа визията и главната стратегическа цел за развитието на града до 2020 г. Предвижда се Стара Загора да се превърне в проспериращ културен, административен, транспортен и университетски център, с конкурентна икономика. Развитието на образованието и подобряването на градската среда са насочени пряко към постигане на по-високо качество на живот. Одобрени са 3 зони за въздействие и в тях се предвижда да бъдат изпълнени проекти на стойност над 750 млн. лева.

Екипът на кмета Живко Тодоров работи активно за представяне на общината в Страсбургския клуб и в Европейския парламент. Общината има утвърдени дългогодишни и отлични отношения с дипломатическите мисии на редица държави. Партньор е в културни, социални и екологични проекти с администрациите на градовете от няколко европейски държави, като френския Страсбург, руския Самара, гръцкия Лариса, френския департамент Де ла Дром, полския Радом и др.

Стара Загора е център на много фестивали и културни прояви. Традиционен е Фестивалът на оперното и балетното изкуство. Градът е европейска сцена на куклено-театралното изкуство. Той е домакин на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ (септември 2015), който се провежда като биенале и представя оригинални и нетипични форми на театралното изкуство.
Художествена галерия – Стара Загора е домакин на Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ (декември 2016). Галерията има постоянна експозиция с картини на някои от най-големите български майстори. Заедно с това е организатор и на десетки изложби на утвърдени и на млади български и чуждестранни художници.

Славата на Стара Загора като град на поетите се защитава от Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, който ежегодно среща таланти от различни творчески поколения (ноември).
През юни 2014 г. в областния град ще се проведе второто издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, на което ще бъдат представени най-добрите заглавия на световни имена в седмото изкуство.
Много гости и изложители от страната и чужбина очаква и третото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ (октомври), който се организира от Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания Оинорама консултинг със съдействието на Община Стара Загора.

Все повече почитатели привличат и националният конкурс по фолклор за деца „Орфеево изворче“ (март); Фестивалът на маскарадните игри (март); Нощта на музеите и галериите (септември); 24-часовият маратон на четенето „Четяща Стара Загора“ (23 април), джаз форуми, фестивалът „Различният поглед“ и много други.

В Стара Загора се намира най-модерната и съвременна музейна сграда в България, в която е представен изключително богатият фонд на Регионален исторически музей. Голям интерес за туристите провокира музей Неолитни жилища. Той представя културата на първите земеделски и животновъдни общности в Европа. Музеят е уникален с най-добре запазените на Стария континент останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха. На много посетители се радва откритият през 2011 г. и единствен в страната Музей на религиите.
Многобройна публика аплодира постановките на Държавна опера – Стара Загора. Емблематичната сграда беше възстановена и открита на 5 октомври 2010 г., точно 19 години след нейното опожаряване.

Стара Загора разполага с отлични условия за спорт на открито. През 2013 г. беше извършена цялостна рехабилитация на лекоатлетическата писта на стадион „Берое“, благодарение на която спортното съоръжение отговаря на всички европейски изисквания за провеждане на състезания от най-висок ранг. През юли пистата посрещна най-добрите състезатели за участие в Балканиада по лека атлетика.
Емблема на спорта в Стара Загора е професионалният футболен клуб „Берое“. Зелено-белият отбор е създаден през 1916 г. Носител е на Купата на България за сезон 2009/2010 г. и сезон 2012/2013 г. и на титлата Шампион на България за сезон 1985/1986 г.
Нова модерна спортна зала в Стара Загора е открита през октомври 2013 г. и активно се използва от местните клубове. Общината изгради съоръжението с финансиране от 2,1 млн. лева и това е само един пример от многобройните акценти, насочени към развитието на спорта и създаване на привлекателна за младите хора среда.

Община Стара Загора
Стара Загора 6000
бул. „Цар Симеон Велики“ 107
тел. 042 600 105; 042 614 652; 042 918652
факс 042 601103
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
www.starazagora.bg

Икономически годишник 2014 pdf

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |