Новини Икономически годишник на регион Стара Загора, 2014 Туризмът в региона на Стара Загора – разходка от зараждането на цивилизацията до наши дни


Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и въвеждане на извънредните мерки за спиране на разпространението на вируса COVID-19, Търговско-промишлена палата - Стара Загора Ви предоставя информация за възможността всички предоставяни услуги да се заявяват и ползват по електронен път или дистанционно.

I. За дейности предоставяни от Търговски регистър и членство да се заявяват и ползват по електронен път и дистанционно по следния начин:

1. За издаване на сертификати за произход, заверка инвойс и заверка подпис:

  • Изпращайте всички документи на имейл office@chambersz.com, като посочите телефон за връзка
  • Наш служител ще се свърже с вас за одобрение на подадените документи и уговаряне на получаването на заверените документи.

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ЗА ДРУГИТЕ УСЛУГИ

Туризмът в региона на Стара Загора – разходка от зараждането на цивилизацията до наши дни

Печат
Събота, 22 март 2014 г., 12:53
Размер на буквите

Регионът на Стара Загора има богато културно-историческо наследство, което привлича интереса на туристи от страната и от чужбина. Той е уникален с това, че на малка територия може да се проследят етапите от зараждането на цивилизацията до наши дни. Запазени са много и разнообразни артефакти и археологически паметници.

Историци определят Стара Загора като един от най-древните градове в Европа. Регионът е населяван от новокаменната епоха (началото на VІ хилядолетие пр.Хр.). Туристите могат да разгледат най-добре запазените в Европа жилища от времето на неолита. Историческият музей в Стара Загора представя културата на първите земеделски и животновъдни общности в Европа. При последните изследвания е установено, че едно от жилищата, чиито останки отпреди 8 хиляди години са запазени до днес, е било двуетажна постройка с височина от 7 метра.
Музеите в Стара Загора и Казанлък пазят в автентичен вид древни пещи, ръчни каменни мелници, фрагменти от стотици керамични съдове, сърпове от еленов рог и още стотици уникални артефакти. Край Стара Загора се намират и най-ранните, открити в Европа рудници за добив на мед по уникален способ.

В модерната сграда на Регионалния исторически музей в Стара Загора, чиято архитектура заимства формата на пясъчен часовник, жителите и гостите на града имат възможност да разгледат уникалните експонати. В автентичен дух е реставрирана античната улица на римския град Августа Траяна, отвеждаща към Южната порта на селището. Улицата е обогатена с лапидарни паметници и уникални римски мозайки, намерени при разкопките на града.

Стара Загора пази античното си римско наследство и освен в сградата на музея то е съхранено и в други части на града. В чест на победата над едно от най-големите тракийски племена римският император Марк Улпий Траян построява новия град Августа Траяна (107 г.). Градът се развива и бързо става втори по значение културен и административен център в римската провинция Тракия. Той е един от малкото в региона, получил правото да сече собствени монети. Възходът на града се свързва с времето на император Марк Аврелий (161 – 180 г.). Извършва се мащабно строителство. Запазени са крепостни стени, изящни римски мозайки, термите, античният театър, който и днес се използва като сцена за съвременни представления.

Едно от доказателствата за възхода на града е откритата от старозагорски археолози през 2013 г. многоцветна римска мозайка. Тя е покривала пода на обществената баня, така наречените терми, на античния град Августа Траяна. Датира от края на II или началото на III век. Площта, която заема фигуралната мозайка, е над 200 кв. метра. Тя е най-голямата от това време, откривана досега в България.
Впечатляваща с изяществото си е и многоцветната мозайка Дионисиево шествие, датираща от края на III век, която археолози откриват в археологическия резерват в центъра на Стара Загора.

Античният форум Августа Траяна и Античната улица се превърнаха през 2013 г. в още по-впечатляващи за жителите и за гостите на града след изпълнението на проекта „Превръщане на културно-историческите паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“. Той е съфинансиран със средства от оперативна програма Регионално развитие. Благодарение на него Стара Загора има цялостен туристически и маркетингов продукт, в който културно-историческите паметници се вписват в архитектурната среда на градския център и се допълват от модерна интерактивна туристическа информационна система и инфраструктура.

Все по-привлекателен за гостите на града от страната и чужбина става Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“. Той се организира от Търговско-промишлена палата – Стара Загора, компания Оинорама Консултинг ЕООД и Община Стара Загора. През октомври 2014 г. фестивалът ще се проведе за трети път и се очаква да премине при още по-засилен интерес. Изложението на вино събира над 30 винарни от България и съседните държави. Завършва с връчване на награди и знака на „Августиада“, които се присъждат на най-добрите вина след дегустация от посетителите на форума.

Земите между двете успоредни планински вериги Стара планина и Средна гора днес наричаме Долината на тракийските владетели. В центъра на долината се намира град Казанлък, който пази гробници и останките на античния град Севтополис (IV век пр.Хр.). Открити са златни накити и съкровища – доказателства за разцвета на тракийската култура.

Храмът в погребалната могила Голяма Косматка е строен през втората половина на V век пр.Хр. Запазените цветни орнаменти върху крилата на мраморната камерна врата символизират посоките на света и кръговрата на времето. В гробницата са открити великолепният златен венец на владетеля, златен киликс (чаша за вино), наколенници и шлем с пластични орнаменти, апликации за конска амуниция и други уникални древни предмети от бита. Ритуално пред фасадата на могилата е погребана бронзова глава от статуята на Севт III.
През 2004 г. в могилата Светицата край град Шипка археологът Георги Китов откри тракийска гробница и извади на бял свят уникална маска от масивно злато на цар Терес.

Тракийската гробница, която се намира в парк Тюлбето в Казанлък, е първият български паметник, включен в световния списък на ЮНЕСКО от културни паметници. Добре проучени и експонирани са и още няколко тракийски гробници, намиращи се в близост до Казанлък.
Забележителен за туристите е и Мегалитът край Бузовград, известен и като българския Стоунхендж. Той представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор с височина 1,80 метра. Изграден е така, че слънцето попада в „прозореца“ при залез. Съоръжението е създадено във вековете преди Новата ера и представлява древна астрономическа обсерватория за следене на движението на Слънцето и за определяне на точен календарен цикъл.  

Казанлък и околностите са известни също и като Долината на розите. Тук се отглежда известната в цял свят българска маслодайна роза. Културата дава поминък на част от хората, но също е и сериозен стимул за развитие на туризма. Всяка година през май в Казанлък се провежда Празник на розата, който привлича хиляди туристи от цял свят и предимно от Япония. Многобройните гости на Казанлък посещават също и Историческия музей „Искра“, Етнографския комплекс „Кулата“, Музея на розата и други.

Една от малките общини в Старозагорска област – Братя Даскалови, обогати културно-историческото наследство на региона и на страната с над 1500 артефакта от късния неолит до средновековието. Обектът Момина могила показва на туристите монументална куполна гробница, каквато не е откривана на юг от Средна гора. Тя е обявена за паметник на културата с национално значение.

В Археологическия музей „Марица-изток“ в Раднево са представени експонати от праисторията, от римската и от средновековната епоха. Сред тях има артефакти, които са уникални не само за пределите на България, но и на Балканите.
Регионът на Стара Загора предлага чудесни възможности за любителите на планинския туризъм, които могат да се насладят на незабравимата природа на Балкана, дал име на полуострова. Областта предлага и много добри условия за риболов.

В Старозагорския регион се провеждат множество фестивали и празници, които са свързани с българските традиции.

Икономически годишник 2014 pdf

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |