Новини Икономически годишник на регион Стара Загора, 2014 Стимулиране на бизнес отношенията с чуждестранни партньори


Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и въвеждане на извънредните мерки за спиране на разпространението на вируса COVID-19, Търговско-промишлена палата - Стара Загора Ви предоставя информация за възможността всички предоставяни услуги да се заявяват и ползват по електронен път или дистанционно.

I. За дейности предоставяни от Търговски регистър и членство да се заявяват и ползват по електронен път и дистанционно по следния начин:

1. За издаване на сертификати за произход, заверка инвойс и заверка подпис:

  • Изпращайте всички документи на имейл office@chambersz.com, като посочите телефон за връзка
  • Наш служител ще се свърже с вас за одобрение на подадените документи и уговаряне на получаването на заверените документи.

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ЗА ДРУГИТЕ УСЛУГИ

Стимулиране на бизнес отношенията с чуждестранни партньори

Печат
Събота, 22 март 2014 г., 12:49
Размер на буквите

Търговско-промишлена палата – Стара Загора развива активна международна дейност в подкрепа на бизнеса, насочена към установяване на нови делови контакти и за разширяване на пазарите. През 2013 г. членове на Българо-скандинавската търговска камара и предприемачи от Старозагорски регион проведоха работна среща в Стара Загора. Те имаха и индивидуални срещи, на които обсъдиха възможностите за конкретно взаимодействие и партньорство. Бяха посетени и предприятия от Стара Загора, които работят успешно със скандинавските държави и изнасят голяма част от продукцията си там. Един от успешните примери за дългогодишно българо-скандинавско партньорство е мебелното предприятие Средна гора АД. От 35 години то е основен доставчик на столове от иглолистна дървесина на световния лидер в търговията с мебели ИКЕА (IKEA). През 2011 г. Средна гора сключва друго стратегическо партньорство с още едно голямо име в бранша – норвежката фирма Stokke, за която произвежда емблематичния многофункционален детски стол Tripp Trapp.

Във форума участваха посланиците на Швеция Н.Пр. Хелена Пилсас Алин и на Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Викьор. Гостите от скандинавските държави определиха Стара Загора като развита индустриална зона, която има сериозен потенциал да привлича външни инвестиции, включително и чрез богатото си културно-историческо наследство.

През 2013 г. по покана на Търговско-промишлена палата – Стара Загора делово посещение в града направиха представители на Баварското държавно министерство на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите и д-р Митко Василев – представител на Бавария в България и главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Те проведоха среща с предприемачи от региона с цел да бъдат установени кооперационни връзки с фирми от немската провинция. Икономическите сектори в България, които представляват интерес за Бавария по отношение на инвестиции и съвместен бизнес, са енергетика, технологии за опазване на околната среда, строителство и машиностроене. Германия е водещ търговски партньор и е най-големият пазар за износ на български стоки. В същото време пазарите на най-развитата европейска държава остават и с най-голям потенциал за експортно ориентираните български фирми през 2014 г.
Търговско-промишлена палата - Стара Загора работи в тясно сътрудничество и с Българо-швейцарската търговска камара (БШТК). През 2013 г. в рамките на партньорството членовете на двете организации проведоха работна среща в Стара Загора. Градът беше определен като много привлекателен за инвестиции, защото дори в условия на криза бизнесът се развива. Пример затова е швейцарската фирма Оскар Рюег България, която успешно работи в Стара Загора от 2007 г. Тя произвежда фарове и други изделия с висока сложност за автомобилната индустрия. Заводът извършва сглобяването на детайлите и клиентът получава завършен продукт.

Палатата в Стара Загора е регионален партньор на БШТК при изпълнението на проект „Насърчаване на партньорствата”. ТПП - Стара Загора организира посещения в местни фирми, при които представители на швейцарския бизнес се запознаха с възможностите им. Предприемачи от Стара Загора ще участват в бизнес форум, организиран от БШТК през април 2014 г. в София. Търговско-промишлена палата подготви бизнес профили на старозагорските фирми, с които те се представят пред потенциални партньори от Швейцария по време на форума и при бъдещи двустранни срещи.

Българските предприемачи имат възможност да изнасят свои продукти на пазарите в Китай. Китай стимулира вноса на широк кръг стоки чрез държавни програми, които предлагат финансиране за производители от Европейския съюз. Осигурена е преференциална кредитна линия в размер на 10 млрд. щатски долара за страните от Централна и Източна Европа. Друг вариант за получаване на средства е за тях да кандидатстват българо-китайски дружества. Китайската банка отпуска до 80% от сумата, необходима за изпълнение на проекта, а останалата част се осигурява от кандидатстващата фирма. Особено голямо търсене в Китай има на стоки от сектор Хранително-вкусова промишленост и напитки. Подробна и актуална информацията за особеностите на търговията предостави Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара (БКТПК). Той и негови колеги посетиха няколко пъти Стара Загора и през 2013 г. участваха във форуми, организирани от ТПП – Стара Загора. Проведе се бизнес семинар на тема Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай.

Износът на български стоки от хранително-вкусовата промишленост и напитки се подпомага от редица мерки, разработени от Българо-китайската търговско-промишлена камара и Пекинския център за промотиране на международни марки, като много от тях са нови и се прилагат от края на 2013 г.
Виктор Азманов участва в конференция в рамките на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“, който Търговско-промишлена палата – Стара Загора организира за втора поредна година. Председателят на БКТПК запозна участниците с възможностите за износ на български вина в Китай.

Членове на ръководството на Българо-китайската търговско-промишлена камара проведоха индивидуални срещи с представители на старозагорски фирми, проявяващи интерес към китайския пазар. Фирмите работят в сферата на производството на храни, напитки и на козметика на основата на розово и лавандулово масло. Техните управители се запознаха с условията за участие в постоянно действащия шоурум, който Българо-китайската търговско-промишлена камара открива през 2014 г. в Китай.

Много добър шанс за стартиране на износ на стоки от хранително-вкусовата промишленост за Китай предлага и включването в инициативата Balkan Quality Standard International. Това е програма на Българо-китайската търговско-промишлена камара, която има за цел да представя българските продукти на китайския пазар, като ги обедини, защото за българския производител е трудно да предложи самостоятелно обемите, които изискват търговските вериги в Китай.

През 2013 г. официална делегация от Стара Загора, придружена от представители на местния бизнес, посети руския град Самара по повод празника на града. В нея участва и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов заедно с ръководители на фирми от региона, които проведоха ползотворни срещи с потенциални партньори и клиенти.

Делегацията от Стара Загора се срещна със зам.-кмета на Самара Александър Карпушкин, с ръководителя на Департамента за икономическо развитие Дмитрий Колмъйков и с представители на общинската администрация. По време на разговорите е декларирана готовност за партньорство и взаимодействие между двата града в посока за развитие на икономическите връзки и на туризма, за което ще съдействат търговските палати на Стара Загора и на Самара.
От руска страна са заявени намерения за съвместни инвестиции в аграрния сектор в региона на Стара Загора. Интерес се проявява към туризма, рекламата, недвижимите имоти в България, включително и към изграждането на хотел в Стара Загора. Руски фирми са готови да предложат на българския пазар метали; кабели и електрически проводници; транспортни услуги; модерни системи за пречистване на вода, така че тя да бъде използвана за питейни нужди.

Бизнес делегация от Одрин, ръководена от председателя на Търговската палата Реджеп Зипкинкурт, посети в края на 2013 г. Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Обсъдиха се съвместни действия в полза на бизнеса, особено в сферата на туризма и земеделието. Палатата в Стара Загора съдейства за създаване на кооперационни връзки. Ръководствата на двете организации се договориха да организират посещения на български и турски бизнес делегации през 2014 г.

Търговско-промишлена палата – Стара Загора поддържа активни връзки с други палати, браншови организации и институции от Европейския съюз, Сърбия, Близкия Изток и други.

Икономически годишник 2014 pdf
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |