Новини Икономически годишник на регион Стара Загора, 2014 Инвестиции за разширяване на производството


Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и въвеждане на извънредните мерки за спиране на разпространението на вируса COVID-19, Търговско-промишлена палата - Стара Загора Ви предоставя информация за възможността всички предоставяни услуги да се заявяват и ползват по електронен път или дистанционно.

I. За дейности предоставяни от Търговски регистър и членство да се заявяват и ползват по електронен път и дистанционно по следния начин:

1. За издаване на сертификати за произход, заверка инвойс и заверка подпис:

  • Изпращайте всички документи на имейл office@chambersz.com, като посочите телефон за връзка
  • Наш служител ще се свърже с вас за одобрение на подадените документи и уговаряне на получаването на заверените документи.

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ЗА ДРУГИТЕ УСЛУГИ

Инвестиции за разширяване на производството

Печат
Събота, 22 март 2014 г., 12:43
Размер на буквите

През 2013 г. няколко дружества от региона на Стара Загора направиха големи инвестиции в производствените си бази и в ново оборудване.
Стандард Профил България ЕАД – Стара Загора – предприятието, което произвежда пълната гама каучукови уплътнения за автомобилната индустрия и е сред водещите в този сектор в Европа, разширява базата и производствените си мощности. Заводът на Стандард Профил България работи в Стара Загора от 2004 г. и оттогава разширява непрекъснато обемите на производството си. Работи изцяло по поръчки на световните производители на автомобили General Motors, Fiat, Volkswagen, Renault, Daimler Mercedes и други. Изделията на предприятието се изнасят в държави от четири континента – Европа, Северна и Южна Америка и Азия.
Фирмата спечели през 2013 г. поредния голям клиент в лицето на Daimler Mercedes и изработва уплътнения за модела автомобили Смарт. За целта е построена нова сграда, която е с площ от 700 кв. метра. Стойността на строителството на новия корпус на дружеството и оборудването му с машини е 2 млн. лева. През 2014 г. мениджмънтът на предприятието планира да изгради още една производствена база от 5000 кв. метра, която ще обезпечи изработването на пълната гама уплътнения за новия модел на Опел Астра. Очаква се в проекта да бъдат инвестирани 12 млн. лева и дейностите по изграждането и оборудването на новия завод да приключат през 2015 г. Той ще осигури работа допълнително за около 1000 души.
Предприятието е един от най-големите работодатели в област Стара Загора и в началото на 2014 г. разполага с персонал от 1300 души. Стандард Профил България завърши 2012 г. с приходи от продажби в размер на 63 млн. лева, като се очаква оборотът да надвиши 150 млн. лева годишно след пускането в експлоатация на новите производствени мощности.

Старозагорската фирма Ате Пласт ООД откри през 2013 г. цех за печат върху гъвкави опаковки от различни фолиа – полиетилен, биополипропилен, полиестер и за каширане на различни видове фолиа. Това подобри оптиката и механичното качество на опаковките. Обектът е изграден в рамките на проект по оперативна програма Повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Цехът разполага с ново модерно оборудване.
Предприятието е създадено през 1994 г. Днес е един от водещите производители на полиетиленови фолиа в България. Зад граница се изнасят 80% от продукцията на фирмата. Постоянната модернизация и подобряването на качеството налагат изделията на Ате Пласт в много държави от Западна Европа, сред които голям дял имат търговските отношения с Холандия и Германия. Предприятието задоволява нуждите от опаковки на отрасли като хранително-вкусовата промишленост; строителството; стъкларската и химическата промишленост; производството на парфюмерия и козметика, прахове и почистващи препарати, медицинска техника и продукти; селското стопанство и други.  

Нова база за производство на восъчни смеси с висока степен на автоматизация откри през 2013 г. Евриком ЕООД – Стара Загора. Инвестицията е на стойност 1,5 млн. лева. Около 600 хил. лева са предоставени като безвъзмездно финансиране чрез оперативна програма Повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Цехът разполага и с лаборатория за сертифициране на произведените продукти и за развойна дейност.
Фирма Евриком развива дейност от 1993 г. Предприятието е лидер на българския пазар по обем на продажби на парафин и на парафинови свещи и е едно от най-големите в този бранш на Балканите.

Новият „зелен“ склад за готова продукция в пивоварна на Загорка АД беше официално открит през октомври 2013 г. Той е проектиран и сертифициран по световнопризнатия метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип BREEAM, което го прави първата „зелена“ индустриална сграда в България. Съоръжението е снабдено с компютърно базирана система BMS, която контролира и управлява осветлението, вентилацията, противопожарната и другите системи на сградата. Работи с минимална енергийна консумация, като в същото време осигурява оптимални условия на работа. Изграждането на складовата база започна в края на 2011 г. Площта на обекта е близо 3000 кв. метра, а стойността на инвестицията възлиза на повече от 2 млн. лева.

Още от създаването на „Бирарията“ в Стара Загора от д-р Константин Кожухаров през 1902 г. пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка е любимата бира на поколения българи. След присъединяването към семейството на Heineken през 1994 г. до днес в дружеството са инвестирани над 125 млн. евро за модернизация и разширяване на производството. Това превръща Загорка в една от най-модерните пивоварни в Централна и Източна Европа. Богатото портфолио на Загорка АД включва марките: Загорка, Heineken, Ариана, Stolichno, Amstel, Desperados, Kaiser и Starobrno.

Загорка АД е най-голямото предприятие в региона от хранително-вкусовата промишленост и през 2012 г. достига приходи от продажби в размер на 159 млн. лв. През 2013 г., за шеста поредна година, Загорка АД е лидер по приходи от продажби на пазара на бира в България. Водещи марки на компанията са Загорка, Ариана и Heineken. Освен инвестициите на Загорка АД в модернизация и развитие на пивоварната, компанията допринася и за благоденствието на Стара Загора и региона. Само за последните 3 години Загорка АД е предоставила финансиране от над 250 хил. лева за реализиране на зелени проекти на територията на Старозагорска област.
Посечените инвестиции, водещи до увеличаване на производствените капацитети на предприятия от секторите на химическата и хранително-вкусовата промишленост, са само примери. Значими инвестиции през последните години са направени и в десетки други предприятия от региона на Стара Загора. Сред тях са четирите топлоелектрически централи; фирмите, занимаващи се с дървопреработвателна дейност Кастамону България АД и Средна гора АД; предприятията от Холдинг Загора ООД, специализирани в металургичното производство и обработката на метали Прогрес АД, Пресков АД и Хранинвест – Хранмашкомплект АД. Продукцията на всяко едно от тези предприятия е предназначена предимно за износ и през последните две години приходите от продажби имат ръст. Логично инвестициите в предприятията водят до по-висока рентабилност и до повишаване на производителността на труда, като в предприятията от сферата на металургията се отчита почти двукратен ръст на производителността на труда.  

Завод за пружини АД – Крън е най-големият в България производител на студено и горещо навити пружини. Фирмата има много голям асортимент и предлага на пазара над 3000 вида пружини, които намират приложение в различни сектори на икономиката. Предприятието отбелязва през 2014 г. 40 години от създаването си, като в първите десетилетия на своята дейност обслужва нуждите на военно-промишления комплекс. Днес фирмата запазва изделията, които са част от окомплектовката на специална военна продукция. Фирмата отчита ръст на продукцията си през последните години и този факт също се дължи най-вече на поръчките за специална продукция. Предприятието има много по-големи производствени възможности. Завод за пружини АД изнася по-голямата част от продукцията си зад граница. Основните пазари са в Русия, Израел, САЩ, Италия и съседните на България държави. За модернизиране на производствената база и за подобряване на условията на труд през последните 12 години са инвестирани около 6 млн. лева и средно годишно в оборудване се инвестират над 500 хил. лева.

Булагро АД е една от най-успешните компании в аграрния сектор в България през последните години. Дружеството предлага на земеделските производители успешни решения за тяхното производство, като търгува със земеделска техника, препарати за растителна защита, торове и семена. През 2013 г. Булагро започна изграждане на завод за почистване и заготовка на семена. Дружеството предлага отлична селекция при ечемика и пшеницата и това гарантира устойчивост на културите при неблагоприятни метеорологични условия. Сортовете имат потенциал да се достигне добив от 1200 килограма от декар. Дружеството е дистрибутор на утвърдените световни производители на препарати за растителна защита.

Друга фирма от структурата на Булагро груп холдинг ЕАД – Булагро машини АД, предлага на стопаните техника от водещите в света производители. Машините са модерни и високопроизводителни и гарантират ниски разходи при всяка една от земеделските дейности. Заедно с това е осигурена и максимално добра сервизна поддръжка.
Собственикът на дружествата Христофор Бунарджиев е основен инициатор за създаването и провеждането на най-голямото на Балканския полуостров изложение за селскостопанска техника и препарати за растителна защита БАТА Агро. През август 2014 г. изложението ще се проведе за 5-а поредна година на територията на Летище Стара Загора.

Строителната фирма Монтажинженеринг АД инвестира над 2 млн. лева през 2013 г. в ново технологично оборудване и разширяване на производствената база. Част от вложените в нова техника средства са получени по оперативна програма Развитие на конкурентоспособността на българската икономика, чрез проект на стойност от около 500 хил. лева. През 2013 г. дружеството има над 10 млн. лева нетни приходи от строително-монтажни дейности и това представлява ръст от 150% спрямо 2012 г. Последните проекти на строителната компания са свързани с разширяването на оловното производство на КЦМ АД – Пловдив, като дейностите продължават и през 2014 г.; монтажни работи в български предприятия от хранително-вкусовата промишленост и изработка на метални конструкции за химически завод в Северна България. Заедно с това през 2014 г. Монтажинженеринг АД се насочва и към партньори зад граница. Компанията ще изработи метални конструкции по големи поръчки на скандинавска и английска фирми.

Икономически годишник 2014 pdf
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |