Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и въвеждане на извънредните мерки за спиране на разпространението на вируса COVID-19, Търговско-промишлена палата - Стара Загора Ви предоставя информация за възможността всички предоставяни услуги да се заявяват и ползват по електронен път или дистанционно.

I. За дейности предоставяни от Търговски регистър и членство да се заявяват и ползват по електронен път и дистанционно по следния начин:

1. За издаване на сертификати за произход, заверка инвойс и заверка подпис:

  • Изпращайте всички документи на имейл office@chambersz.com, като посочите телефон за връзка
  • Наш служител ще се свърже с вас за одобрение на подадените документи и уговаряне на получаването на заверените документи.

ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ЗА ДРУГИТЕ УСЛУГИ

Преки чуждестранни инвестиции

Печат
Събота, 22 март 2014 г., 12:27
Размер на буквите

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България към края на декември 2012 г. са в размер на 21 948 млн. евро, по данни на Националния статистически институт за нефинансовия сектор. Най-голяма е стойността на направените чуждестранни инвестиции в промишлеността – 9400 млн. евро, и в сектора на услугите – 4442 млн. евро. През 2012 г. тези дейности заедно формират 64% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял нараства с 4,7% спрямо предходната година. В сектор Строителство преките чуждестранни инвестиции достигат 956 млн. евро и това е с 22,9% повече, в сравнение с 2011 г. Най-големи инвестиционни разходи са направени за сгради (38%) и за машини, производствено оборудване и апаратура (36%).

Преките чуждестранни инвестиции в страната, направени в периода януари – декември 2012 г., възлизат на 1398 млн. евро, показват данни на Българска народна банка, които включват и финансовия сектор. Това е 3,5% от брутния вътрешен продукт на България. БНБ отчита съществен спад в инвестициите, които за периода от януари до декември 2011 г. са в размер на 1746 млн. евро (4,5% от БВП). Тенденцията на спад се засилва през 2013 г. и през първите 10 месеца на 2013 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции в страната е в размер на 1054 млн. евро (2,6% от БВП) при 1847 млн. евро (4,7% от БВП) за същия период на 2012 г. Брутният вътрешен продукт на България за 2013 г. е в размер на 40 624 млн. евро.

За област Стара Загора преките чуждестранни инвестиции в предприятията към края на 2012 г. достигат 669 млн. евро. Това е съществен ръст от 107 млн. евро спрямо година по-рано, когато инвестициите в нефинансовия сектор са в размер на 562 млн. евро.
Огромната част от ПЧИ, направени в предприятията на област Стара Загора, е в сферата на енергетиката и съответно попада на територията на община Гълъбово (397 млн. евро). Цитираната сума за Нидерландия е свързана предимно с инвестициите, направени в сектора на енергетиката. През годината обаче има значим ръст и на инвестициите в предприятията от двата големи града в областта. За Стара Загора ръстът е с 11 млн. евро, а за Казанлък – с 15 млн. евро (вж. данните в таблиците). Турция, Германия, Унгария и Австрия са държавите, които традиционно имат инвестиционно присъствие в региона. Значими чуждестранни капитали са вложени в предприятия за производство на храни и напитки, химическата промишленост, търговията, строителството и операциите с недвижими имоти.

Икономически годишник 2014 pdf

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...

Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |