Събития 200 години от основаването на Софийско браншово търговско-бакалско сдружение Три светители

200 години от основаването на Софийско браншово търговско-бакалско сдружение Три светители

Понеделник, 05 ноември 2012 г., 12:19
Размер на буквите

БТПП През 2012 година се навършват 200 години от основаването на Софийско браншово търговско-бакалско сдружение Три светители. То възниква през 1812 г. и е най-старото браншово сдружение в страната. С него се поставя началото на обединяването на гилдията на търговците в България.

По този повод Българската търговско-промишлена палата пое инициативата заедно с други заинтересовани организации и фирми от бранша да организира и подготви честване на юбилейната годишнина, чрез което да покаже, че още от далечни времена ролята на гилдията на търговците в обществото е била значима и че те са се ползвали с уважение и авторитет. Заемали са важно място в процеса на икономическото изграждане на страната ни – преди и след Освобождението. В национално-освободителната борба гилдията на търговците е осъществявала редица социални функции в полза на обществото, като финансово е подпомагала изграждането на училища, включително и занаятчийски. Подпомагала е дейността на читалищата и църковните настоятелства, поддържала е сиропиталища и др.

Търговско-промишлените палати в България са официално създадени в 1895 г. – преди 117 години, но те са се учредили на основата на предишни търговски и занаятчийски обществени организации. Софийското браншово търговско бакалско сдружение Три светители е най-старото обявено и затова БТПП отбелязва 200 години от Първото сдружение на търговци в България. Бакалите са били практически предшественици на сегашните универсални, квартални и др. магазини, предлагайки всякакви продукти – местни и от внос.

В рамките на програмата за честването е предвидено представяне на специално юбилейно издание, което да напомни за ролята на това сдружение и на неговите членове и да я свърже със съвременните измерения на модерната търговия и ролята и в обществото, съобщават от Българската търговско-промишлена палата.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |