Събития Известният фолклорист Крум Георгиев отпразнува 80-годишнина

Известният фолклорист Крум Георгиев отпразнува 80-годишнина

Четвъртък, 01 ноември 2012 г., 15:14
Размер на буквите

Крум Георгиев

80-та годишнина на известния фолклорист и почетен гражданин на Стара Загора Крум Георгиев и 60-та годишнина на творческата му дейност беше тържествено отбелязана в Драматичен театър Гео Милев. В поздравлението си до юбиляра кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправя пожелания за здраве и още много успехи.

Редица Ваши проекти, сред които Общество за фолклор, ежегодният фестивал на маскарадните игри в Стара Загора и др., са запазена марка и пример за Вашите последователи. Поздравявам Ви за силния характер, за неуморимостта Ви да търсите нови предизвикателства и хоризонти, за таланта, за заслугите и признанията, които получавате като етнолог, фолклорист, композитор и диригент, пише кметът.

Доц. Крум Георгиев получи Поздравителен адрес за юбилея си и за приноса му към фолклора и културата на Стара Загора и от Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

На тържеството присъстваха зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, председателят на Общински съвет Емил Христов, зам.-областният управител Петко Карагитлиев и много други представители на творческите и културни среди в Стара Загора и страната. Специално за да го поздравят на сцената излязоха изпълнители на фолклор от различни краища на България.

По повод юбилеите си доц. Крум Георгиев дари на Регионалния исторически музей в Стара Загора колекцията си оригинални костюми от автентични тъкани от различни фолклорни области.

Преди година почетният гражданин на Стара Загора Крум Георгиев бе удостоен с наградата Оскар за фолклор на IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации). Доц. Георгиев е вторият българин с това отличие, през 2010 година то е било присъдено на вече покойния маестро Асен Мутафчиев, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Доайенът на българските фолклористи Крум Георгиев има над 250 публикации, член е на различни местни, национални и международни журита и комисии по фолклор, носител е на наградата Стара Загора за разностранна дейност и високи художествено-творчески постижения, които са в принос на българската национална култура.

Проявата бе част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на Деня на народните будители.

Крум Георгиев юбилей Крум Георгиев юбилей Крум Георгиев юбилей

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |