Събития Звездното небе през ноември

Звездното небе през ноември

Вторник, 30 октомври 2012 г., 09:48
Размер на буквите

звездно небе ноември

На 1 ноември Слънцето изгрява в 6,52 часа и залязва в 17,10 часа за Стара Загора. На 30 ноември Слънцето изгрява в 7,25 часа и залязва в 16,45 часа за Стара Загора. Продължителността на деня в началото на месеца е 10,12 часа, а в края на ноември е 9,20 часа.

Лунни фази
Последна четвърт настъпва на 7 ноември в 2,36 часа, новолунието - на 14 ноември в 00,08 часа, първа четвърт - на 20 ноември в 16,31 часа, а пълнолунието - на 28 ноември в 16,46 часа.

По-ярки звезди и съзвездия, характерни за месец ноември на свечеряване около 18 часа

Почти в зенита е звездата от първа звездна величина Денеб от Лебед – съзвездието Големият кръст от българския фолклор. По-ярката Вега от Лира (Свредела) е на запад, а третата от звездите на Летния триъгълник – Алтаир от Орел е на югозапад. Към полунощ тази група съзвездия вече са под хоризонта. Към 20 часа по това време на годината в зенита са 5-те ярки звезди на съзвездието Касиопея. Ниско на север е Черпака на Голямата мечка, който с настъпване на нощта се издига високо на северозапад. На почти еднакво разстояние между Касиопея и Голямата мечка самотно свети Полярната звезда от опашката на Малката мечка. Тя ни сочи посоката север към хоризонта.

В началото на нощите на изток изгрява зодиакалното съзвездие Бик (Телец). Впечатлява звездния куп Плеяди – 7 струпани една до друга звезди – Сестрите или Кокошката с пилците. Това е разсеян по форма звезден куп, чиито стотици видими през телескоп звезди са на възраст близо милиард години – 5 пъти по-млади от Слънцето. Около Окото на Бика – червеникавата звезда Алдебаран са звездите от друг разсеян звезден куп – Хиади (Гайдарят с хорото или Хорото), но този куп е по-близо до нас. Затова звездите му са по-разпръснати на небето. На фона на  зодиакално съзвездие Бик е ярката планета Юпитер, която се вижда все по-добре с настъпване на нощта.

Към 20-21 часа над хоризонта са ярките звезди на характерните за зимното небе съзвездия около Орион. А към полунощ на небето вече е най-ярката звезда на цялото небе – Сириус от съзвездието Голямо куче.

Метеорни потоци
През ноември има няколко по-активни метеорни потока, някои от които са с интересни прояви предишни години. Като бавните червеникави Андроменидиди с произход – кометата Биела. Днес не се знае точно колко метеора можем да очакваме по време на максимума на потока в нощта на 12 ноември, но през далечните 1882 и 1885 г. е имало истински метеорни дъждове със стотици метеора за час. Метеорен дъжд от около 450 метеора за час в нощта на 21 ноември е имало и от друг поток – Алфа-Моноцеротиди през 1995 г.

Тези толкова редки астрономически явления, обаче, през ноември се свързват най-вече с метеорния поток Леониди. Кометата Темпъл-Тътъл, пораждаща този поток обикаля около Слънцето с период около 33 години и на всеки 33 години, пресичайки кометната орбита, Земята се натъква на сгъстявания от кометно вещество. Тогава се пораждат истински метеорни „бури” с около 140 000 метеора през 1966 г. и по-спокойни дъждове с няколко хиляди леонида в нощите на 17/18 ноември през поредните 1998 до 2002 години. Сега, обаче, активността на Леонидите е само с около 5 до 15 метеора на час.

Планети
В началото на ноември червеникавата планета Марс все още е в съзвездието Скорпион над най-ярката му също червеникава звезда Антарес. Вижда се на свечеряване, но ниско до югозападния хоризонт. После преминава в 13-то по еклиптиката, но признато за зодиакално съзвездие Змиеносец, където Марс е през по-голямата част от ноември. Юпитер е в съзвездието Бик, близо до ярката червеникава звезда Алдебаран. Изгрява все по-рано преди полунощ и се вижда през по-голямата част от нощта. Сатурн е на утринното небе в съзвездието Дева. Венера е Зорница. Вижда се сутрин преди Слънцето, но все по-близо до неговия изгрев.На 27 ноември половин час преди изгрев Слънце под ярката Венера на около един пълен диск на Луната или 0,6° ще се вижда Сатурн. Планетите Венера и Сатурн ще са във видимо съединение.

28 ноември - Лунно затъмнение на полусянката на Земята
От България затъмнението ще може да се вижда след изгрева на Луната, но трябва да се има предвид, че земната полусянка е доста прозрачна и при затъмнения от нея не се променя блясъка на Луната. Такъв вид затъмнения не са атрактивни за широката общественост, както лунните затъмнения от земната сянка.

звездното небе октомври

За повече информация и запитвания:
тел. 042 64 31 83 и 042 25 81 98
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Материалът е предоставен от Клуб на астрономите любители Гемма при Народна астрономическа обсерватория - Стара Загора за публикуване на Икономически портал на регион Стара Загора, в рамките на сделка, сключена между клуба и Търговско-промишлена палата - Стара Загора по време на Борсата за проекти и идеи, проведена на 26 януари 2012 година.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |