Събития Фирма Рудин - Динев, Желев и сие СД получи приза за Строител на годината в Стара Загора

Фирма Рудин - Динев, Желев и сие СД получи приза за Строител на годината в Стара Загора

Неделя, 28 октомври 2012 г., 17:23
Размер на буквите

Фирма Рудин - Динев, Желев и сие СД получи приза за Строител на годината в Стара Загора

За 4-а поредна година спадът на строителната активност и приходите в строителните продажби продължават. Това заяви инж. Кольо Колев, председател на областното представителство в Стара Загора на Камарата на строителите в България. Той направи равносметката по повод на професионалния празник на строителите 26 октомври.

Пред Димитровден представители на най-големите фирми в областта проведоха годишното си отчетно събрание и обявиха имената на най-добрите сред тях.

Оптимистичната статистика показва, че специално сградното строителство има лек ръст, каза инж. Колев. Данните за 2011 г. спрямо 2010 г. и първото полугодие на 2012 г. сочат ръст с няколко процента нагоре. Хубавото е, че в Старозагорска област строителните фирми също бележат ръст в сградното строителство, с изключение на жилищното, където по понятни причини продължава да има по-голямо предлагане, отколкото търсене.
Има ръст при строежа на обекти като фабрики, административни и офисни сгради.

Изненадващо за всички, в публичното пространство се наблюдава много голям спад на строителството, свързано с инженерната инфраструктура. Само за полугодието на 2012 г. към 2011 г. спадът е с 15,7%. Цифрите показват, че очакването широко прокламираните инфраструктурни проекти да ни извадят от кризата, не се потвърждава.

За първи път няма продължаващ спад при чуждестранните инвестиции - 1,4 млрд. лева през 2011 г. срещу 1,2 млрд. лева за 2010 г., което е оптимистично, въпреки че тези цифри са повече от 5 пъти по-ниски, отколкото през 2008 - 2009 г.

Така очерта икономическата обстановка в строителството в страната и област Стара Загора инж. Колев. Проблеми на фирмите създават и дъмпинговите цени, по които някои строителни фирми играят на търговете, добави той. Като че ли в строителния отрасъл дъното е достигнато. Очакванията на бранша са през 2013 г., ако няма голям ръст, поне да няма спад и да се поддържат настоящите равнища. А през 2014 г. непременно да настъпи подобряване. Аргументите идват от навлизането в нов програмен период с нови проекти по европейските фондове. Оптимизъм сред строителите внесе изказването на зам.-кмета на община Стара Загора инж. Янчо Калоянов. Той изнесе конкретна информация за най-големите европейски проекти от инвестиционната програма на градската управа. Революционните намерения на общината ни вдъхват известен оптимизъм.
Ако досега сме били в състояние на реанимация, надяваме се в близко време да влезем във фаза на възстановяване, каза инж. Колев. По време на общото събрание строителите поискаха създаване на строителна полиция като орган, който отговорно да контролира некоректните участници в строителния процес, вкл. и строителни фирми, които не са регистрирани в строителния регистър като квалификация и технологични възможности, а изпълняват поръчки. Друго искане на строителите бе промяна в Наредбата за обществения ред - по решение на събранието ОП КСБ - Стара Загора ще излезе с официално искане пред община Стара Загора. Всички строители бяха единодушни, че Националното ръководство на КСБ трябва да стане по-активно в защита на интересите на членовете на камарата.

Статистиката сочи известен отлив от браншовата организация на строителите и в Старозагорска област - от 188 регистрирани фирми активните членове са 75. Напусналите през последната година са 5. Една от причините е липсата на усещане за защита от страна на камарата, сподели инж. Колев.

Гост на празника на строителите беше областният управител Недялко Недялков. Аз съм горд, че в Старозагорска област има строители, които градят красиви сгради и най-качествените пътища в България, заяви той и разказа за генерал-губернатора на Делхи, който при посещението на г-н Недялков в Индия, му изказал възхищението си от добрата работа на старозагорските строители.

По случай професионалния празник на строителите 26 октомври Областният съвет на КСБ - Стара Загора удостои с най-голямата награда - Строител на годината Рудин - Динев, Желев и сие СД с управител Живко Желев.

Наградата за строежи 1 група - високо строителство, бе присъдена на Никон ЕООД с управител Никола Нешев, в категорията строежи 2 група - пътна инфраструктура, отличието бе дадено на Пътностроителна компания Ес Би Ес с управител Диана Мандаджиева, а за строежи 3 група - енергийна инфраструктура, на Ел контрол ЕООД с управител Нягол Христов. При строежи от 4 група - благоустройствена инфраструктура, бе отличена Мегастрой - М ЕООД - Казанлък с управител Дончо Дончев.

Ние добре разбираме тегобите на всички строители и най-вече затова им пожелаваме здраве и късмет, безаварийна работа. Колегите знаят как да се справят с трудностите, каза управителят на Рудин Живко Желев при получаването на приза.

Информация: вестник Национална бизнес поща

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |