Събития Над 500 млн. лева ще бъдат прехвърлени към атрактивни мерки по ПРСР

Над 500 млн. лева ще бъдат прехвърлени към атрактивни мерки по ПРСР

Четвъртък, 25 октомври 2012 г., 13:50
Размер на буквите
прехвърляне средства мерки по ПРСР

Комитетът за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) одобри прехвърлянето на 513 млн. лeва към три мерки от програмата - 123 Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти, 321 Основни услуги за населението и икономиката в селските райони и 322 Обновяване и развитие на населените места.

Най-много средства се насочват към 321-а мярка – 396 млн. лева. През годината интересът на общините към мярката се оказа тройно по-голям от предвидения бюджет и по този начин всички качествени проекти ще получат финансиране, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

По другата общинска мярка – 322, се прехвърлят 60 млн. лева. След последния прием постъпилите заявления бяха за 168 млн. лева, което е четири пъти повече от определения бюджет.

За преработвателите по 123-а мярка ще има още 57 млн. лева. И тук интересът на кандидатите беше три пъти над очакваните 70 млн. лева.
Прехвърлянето на ресурс към трите мерки се осигурява от неусвоените към момента бюджети на мерки. Министерството на земеделието и храните предвижда догодина по някои от тях да се извърши наддоговориране със средствата, които ще се освободят от нереализирани проекти. 

Опитът от прилагането на мерки 123, 321 и 322 показва, че основните ползватели на финансова помощ са изключително успешни бенефициенти, които имат потенциал да реализират евроинвестициите. По този начин значително се намалява и рискът от неусвояване на средства.

Промените по програмата подкрепиха 43-ма членове на Комитета за наблюдение от общо 47 и до няколко дни те ще бъдат изпратени за одобрение от Европейската комисия. Регламентът за развитие на селските райони позволява на страните-членки да приложат промените преди одобрението им от Брюксел.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |