Събития Проектът за интегриран градски транспорт на Стара Загора беше представен в Брюксел

Проектът за интегриран градски транспорт на Стара Загора беше представен в Брюксел

Неделя, 14 октомври 2012 г., 16:33
Размер на буквите

Проект интегриран градски транспорт Стара Загора Брюксел

Есенен Брюксел прие участниците и гостите на 10-ата европейска седмица на регионите и градовете. Open days 2012 се проведе от 8 до 11 октомври 2012 г. под мотото Европейските градове и региони: Да направим разликата. В събитието се включиха служители на европейски, национални, регионални администрации и експерти.

Също и членове на Комитета на регионите, на Европейския парламент и на Европейския икономически и социален комитет; национални, регионални и локални представители на политическата власт; частни компании, банки, европейски и национални асоциации и организации.

Белгийската столица посрещна и представители на медии от цяла Европа. Близо 180 журналисти не само отразяваха европейското събитие, но и бяха активни участници в дебати, дискусии, срещи. Най-често на медийните събития домакинстваха еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан и президентът на Комитета на регионите Рамон Луис Валкарсел.

В Брюксел беше и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, който беше в делегацията на Комитета на регионите. Г-н Тодоров се включи и в презентацията на проекта за интегриран градски транспорт, спечелен от Община Стара Загора.

Проектът за интегриран градски транспорт по ОПРР на Община Стара Загора беше представен в Дните на отворени врати в Брюксел. Събитието под надслов Интернет на бъдещето: Усет за настояще и бъдеще. Регионални транспортни системи бе организирано от ERRIN (Европейска регионална мрежа за изследвания и иновации) и се състоя на 10 октомври в West Midlands European Centre. Форумът беше открит от директора на ERRIN Ричард Тюфс. На него освен Стара Загора своите иновации в транспортната мрежа представиха още Бирмингам (Англия), Айндховен (Холандия), Сарагоса (Испания).

Нашият проект е на стойност 14 778 126 евро и включва съфинансиране от Община Стара Загора от 357 016 евро, разказа пред гостите на събитието Златка Мечева, гл. експерт Мониторинг, анализи и координация в общинския отдел Транспорт, лицензни, категоризации и защита на потребителите. Целевите групи, които проектът обхваща, са жителите на Стара Загора. Сред тях са и хора с увреждания и с инвалидни колички, които заедно с родителите с детски колички, ще имат възможност да се възползват от рампите и тролейбусите с нисък под, предвидени по проекта.

Промяната на инфраструктурата включва Поддържа на тролейбусната мрежа, рехабилитация на 119 автобусни и тролейбусни спирки, рехабилитация на тролейбусното депо с подмяна на 14 тролейбусни коли.

Предвижда се и частично въвеждане на телематика, като част от цялостна интелигентна транспортна система. Тя ще включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време на всички спирки на градския транспорт в града, допълни по време на презентацията гл. експерт Златка Мечева.

Ще бъдат изградени 80 рампи към тротоарите на главните кръстовища, предвидено е и поставянето на хоризонтална маркировка върху 14 400 кв.м пътна настилка.

По проекта ще бъдат създадени велоалеи - 7,8 км, които ще свързват централната част на Стара Загора с основни райони и парка край река  Бедечка.
Предвиждаме проектът да бъде надграден в следващия програмен период на ЕК, като основно ще работим за въвеждане на интернет приложения, уточни още Златка Мечева.

След презентациите на четирите европейски града гостите на събитието задаваха въпроси към участниците. Община Стара Загора получи и специално предложение от Себастиан Трептова от Немската асоциация за производство на електрическа и електронна техника, който обеща да изпрати информация за немски проекти за подобряване на градската среда, които могат да бъдат полезни за нашия град.

Извън първоначално предвидената програма кметът Живко Тодоров направи представяне на Стара Загора. Акцентира на Неолитните жилища, Римския форум, Операта, Аязмото... Това са забележителностите на града, гордеем се с тях с пълно основание. Освен че трябва да работим за създаване на по-добра среда в Стара Загора, трябва да започне и да се чува за нас в Европа, коментира за след събитието г-н Тодоров.

В West Midlands European Centre Община Стара Загора подреди и свой щанд. На него бяха разположени рекламни брошури с туристически обекти, карта на града, както и сувенири от музей Неолитни жилища, които предизвикаха голям интерес сред чуждестранните участници в презентациите.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |