Събития Васил Лязе: Искаме да създадем българско училище в Истанбул

Васил Лязе: Искаме да създадем българско училище в Истанбул

Неделя, 14 октомври 2012 г., 16:25
Размер на буквите

Васил Лязе

Да направим българско училище в Истанбул е най-голямата ни задача. Българските деца в Турция не знаят да четат и да пишат на български. Някои не говорят и езика, а всички искаме - и родители, и млади да се знае българският език, разказва бизнесменът Васил Лязе.

- Г-н Лязе, за Втори път в разстояние на един месец сте В Стара Загора по бизнес дела. Разкажете ни малко повече за Вашия бизнес?

- Имам фабрика със 105 работници. Произвеждаме пластмасови бутилки и капачки... Синът и едната ми дъщеря работят заедно с мен. Брат ми също. Едни от най-големите индустриалци сред българите и гърците сме в Истанбул. Като председател на фондацията на българската общност имам много контакти с България, често съм тук. Имаме много добри взаимоотношения с правителството, с различни български институции. Опитваме се да работим в помощ на българската общност в Турция.

Неотдавна ни върнаха отнета преди десетилетия земя - на българите, турски граждани. Сега започваме да строим жилища за хората от общността. Заедно с това възнамеряваме да построим старчески дом за наши възрастни хора, останали без подкрепа. Досега ги пращахме в гръцкия старчески дом.
Имаме прекрасни взаимоотношения с гръцката общност, но е време да имаме и свои социални домове. Най-голямата задача, която сме си поставили обаче е да направим българско училище. Българските деца не знаят да четат и да пишат. Някои не знаят и езика, а всички искаме - и родители, и млади да се знае българският език.

Много от тях идват да учат и да работят в България. Ако сме живи и здрави и държавата Турция позволи, ще го направим. Според мен, няма да има непреодолим проблем.

- Как се опазва общност, етност, език, ценности и вяра зад граница? Ние и в България не винаги успяваме добре да се справим с тази задача.

- За вярата ни помагат двете ни църкви в Истанбул и двете в Одрин. В църквите идват освен нашите хора и бесарабски българи, които са много в Истанбул. Дошли са да работят. Около 80 души се събираме в църквата на екзархията. На обяд даваме и храна безплатно. Имаме голяма градина. Хората хапват, сядат, говорят. Почнахме сега ремонт на екзархията - тя е на централно място в Истанбул и никой няма толкова голяма градина, колкото нашата. Даже една американска фирма много искаше да купи градината. Дойде представителят и пита колко искаме за нея. За да го отпратя му казах 100 млн. долара. След две седмици пак идва и вика: Вземете 80 милиона и да си стиснем ръцете! Трябваше да му обясня, че тази българска градина не може да се купи. На Великден и Коледа идват и много гости от България. По 2000 души наведнъж сме се събирали. Сега за тази Нова година от фондация Св. Стефан организираме Николина Чакърдъкова да изнесе концерт пред българската общност, но ще поканим и турците - преселници от България. Говорили сме с кмета на Истанбул и той ни дава зала за 600 души.

- Младите хора?

- При младите май проблемът е един и същ - всички учат на първо място английски. Казвам им: Добре бе, без английски не можете живя във вашия свят. Ама и български трябва да научите - близо е нашият народ, нашият корен - и училища, и бизнес да подхванеш, езикът трябва пак. И казва на света кои сме, какви сме. Трябва да се учат и други езици - руски например - голям пазар и наблизо. Китайският трябва вече - вижда се накъде вървят нещата.
Моята съпруга е от България, от град Елена е. Дъщерите научиха български, но синът се отяга. Абе, не живеем зле. Здраве като има човек, и с малко пари може да живее щастливо, и с много. Колкото - толкова, хубавото от това не зависи.

- Каква е бизнес ситуацията в Турция. Миналата година икономическият ѝ ръст беше сред най-високите в света?

- Досега беше добре, но взе да се запира темпото. Удари спирачка. Няма начин целият свят да има проблем, пък там нещата да са супер.
Турците обаче са много активни хора. Те веднага като се затвори някой пазар, отиват на друг. Ако не е Европа, ще е Африка, Южна Америка, Арабският свят. Турците не се спират така като българите. Българите още не могат да се оправят от комунизма. Активните просто заминават за чужбина, а другите още нямат навици за бизнес, за печалба, чакат.

Има и друг проблем - кадрите в България. Аз например, искам да направя тука мой бизнес, ама засега не би. Идват да се хващат на работа хора на по 60 - 65 години. Няма млади кадри, пък то да подхващаш бизнес с работници по на 65 години, не е работа.
Къде са майсторите, къде са специалистите младите - взеха ги в Германия, в Англия, в САЩ... Ами България?

Интервю: вестник Национална бизнес поща


Васил Лязе
е роден на 3 март 1940 г. в Истанбул. Родителите му са православни християни. Завършва Истанбулския лицей Фенер. Собственик е на фирма за производство на пластмасов амбалаж и матрици. Женен. С две дъщери и син. От 1960 г. е председател на Индустриална зона Gebze, а от 1995 г. е член на УС на Индустриалната камара на Истанбул.

От 2002 г. е председател на Българските православни църкви в Турция, председател е и на фондация Св. Стефан, набираща средства за възстановяването на Желязната църква (Св. Стефан) в Истанбул.

Васил Лязе беше сред гостите на бизнес събитието за откриването на новата производствена база на Перфектюп Пакеджинг БГ в Стара Загора, което се състоя на 8 октомври. Перфектюп отри производствена линия за алуминиеви тубички за фармацевтичната и козметичната промишленост. Предприятието е дъщерна фирма на турския БЕЛ холдинг. Инвестицията в Стара Загора е за 3,5 млн. евро. Лентата прерязаха председателят на холдинга Ливию Манзини, посланикът на Република Турция у нас НП Исмаил Арамаз, генералният директор на фирмата от холдинга, изпълнител на проекта Перфектюп Ахмет Алпай и областният управител на област Стара Загора Недялко Недялков.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |