Събития Община Стара Загора получи официална покана за членство в ERRIN

Община Стара Загора получи официална покана за членство в ERRIN

Неделя, 14 октомври 2012 г., 16:21
Размер на буквите

Община Стара Загора покана членство ERRIN

Бъдещо членство на Община Стара Загора в европейската мрежа ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) ще позволи да участваме и да печелим различни проекти, които ще са предимно в областта на иновациите, ноу-хау и интернет технологиите, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

- Г-н Тодоров, бяхте на пленарна сесия на ЕК като делегат на Комитета на регионите. Кое беше най-важното решение на форума?

- На тази сесия беше представено мнението на Комитета на регионите по отношение на Бюджет 2013 на Европейския съюз. Преди това се появиха индикации, че размерът на този бюджет трябва да се намали. Но всички делегати се обединихме около становището, че финансовата рамка от тази година трябва да се запази. Подкрепиха ни и представителите на Европейския парламент. В противен случай най-много ще пострадат България и Румъния, защото ние сме най-бедните страни и получаваме много средства от фондовете на Европейския съюз.

Освен това, подобни събития дават възможност за много контакти, тъй като там присъстват кметове от общини в цяла Европа. Стара Загора е побратимена с много градове, но предимно в Източна Европа, Балканите, Русия. Трябва да общуваме и със сходни на нашия град и от Западна Европа. Защото това е начинът да научим нещо ново, да видим какви грешки са допуснали те и да не ги повтаряме в нашето развитие, да видим по-доброто.

- Как оценявате участието във форума, организиран от ERRIN?

- Представителите на другите градове, които участваха в презентацията, споделиха, че се радват, че имат партньор като нас. Тръгваме с различни позиции. Това, което ние сега ще направим, те вече са успели да отвоюват. Но те оцениха нашия стремеж да вървим напред. Такава беше и нашата цел - да покажем, че средствата, които се отделят от европейския данъкоплатец, има смисъл да бъдат разпределяни по регионите. Много важно беше, че получихме покана да се включим като член на ERRIN (European Regions Research and Innovation Network). Условията са много приемливи - за 2000 лева на година ще можем да станем част от мрежата, която включва градове от цяла Европа със сериозно влияние в Брюксел. Обединявайки се, и ние ще бъдем по-силни. Ще можем и да участваме и да печелим различни проекти, които ще са предимно в областта на иновациите, ноу-хау и интернет технологиите.

- Преди визитата Ви в Брюксел бяхте в Страсбург...

- Честваха се 10 години от създаването на Страсбургския клуб, който обединява градове от различни страни. Стара Загора членува от 2003 г. Присъстваха и зам.-кметът Иванка Сотирова и Георги Симеонов от отдел Устойчиво развитие и евроинтеграция. Всяко участие в подобни организации дава възможности за създаване на контакти и обмен на добри практики. Имахме и конкретен разговор с г-н Арман Перего, президент на ФЧК, който ни обеща съдействие за изграждане на център за справяне с кризисни ситуации в Стара Загора.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |