Събития Пожароизвестителните системи са гарантирана защита срещу огъня

Пожароизвестителните системи са гарантирана защита срещу огъня

Неделя, 14 октомври 2012 г., 16:03
Размер на буквите

Пожароизвестителни системи Технопол огън

Не всеки дом в Западна Европа има инсталирана сигнално охранителна техника, но всеки разполага с пожароизвестителна система. Ако във вашия дом проникне крадец, той няма как да го отнесе целия, но един пожар би могъл да унищожи цялата сграда, а дори и съседните, обяснява Огнян Тодоров, управител на Технопол ЕООД - Стара Загора.

- Г-н Тодоров, какво представляват системите за пожароизвестяване и как функционират те?

- Системите за пожароизвестяване са вид алармени системи, които се включват при поява на признаци за пожар. Чрез сирени или светлинни сигнализации живеещите или работещите в помещението се известяват за това, а също и хората на околните улици или в мониторинг центъра.

Системите за пожароизвестяване имат най-голямо разпространение в Англия. Почти всеки дом там има изградена система и сирена отвън. Целта е при получаване на сигнал за пожар сирената да извести и ако в дома няма никой, околните да се обадят в пожарната служба. Тъй като на Запад няма незастраховано имущество, а застрахователите изискват минимизиране на рисковете, един от начините за това е инсталирането на пожароизвестителна система. По този начин загубите за собственика и за застрахователя са минимални. Не всеки дом на Запад има COT, но всеки разполага с пожароизвестителна система. Ако във вашия дом проникне крадец, той няма как да го отнесе целия, но един пожар би могъл да унищожи цялата сграда, а дори и съседните.

- Как функционират пожароизвестителните системи?

- Пожароизвестителните системи функционират на същия принцип като COT - определен брой датчици се монтират в помещенията. Те засичат висока температура или гъст дим. Основните видове датчици са димнооптични и температурни. В обикновените помещения се поставят димнооптични. За по-специални помещения, в които се съхраняват взривоопасни материали, там, където се очаква взривно възникване на огъня, се поставят температурни датчици. Те сработват при повишаване на температурата над 57 градуса.

В зависимост от начина на ползване на сградата, от мебелировката, специалистите определят какъв вид датчици да бъдат използвани. След реакцията на пожарните датчици, информацията се обработва в пожарната централа и тя показва къде се намира сработилият датчик. Оттам я получават или хората в помещенията, или дежурен охранител, или в мониторинг център, от който се изпращат реагиращи групи за проверка.

В промишлени и производствени помещения пожароизвестителните системи управляват врати и вентилационни системи. В големите и високи сгради задължително при задействане на алармената система се задейства пожарогасене, спират асансьорите, затварят се или се отварят определени врати така, че да се минимизира пожарът.

- Какви са видовете системи и кои са актуалните модели в момента?

- Основните видове пожароизвестителни системи са конвенционални и адресируеми. Конвенционални са всички, произвеждани допреди 10 г. Те все още се използват. Нови и модерни са адресируемите централи. С развитието на електрониката стана възможно адресирането на датчиците, т.е. прецизиране на мястото, от което идва сигналът. Чрез номера на датчика се получава точна информация кое е помещението или коя част от него е застрашена от пожар. Така информацията чрез централата отива в мониторинг центъра или при човека, който в момента може да отреагира.

- В какви случаи е особено необходимо да се поставят системи за пожароизвестяване? Има ли места, на които те са задължителни?

- Единственият вид алармени системи в България, които са законово регламентирани и тяхното поставяне е също нормативно определено, са пожароизвестителните системи. Всички останали алармени системи като COT или видеонаблюдение все още нямат законова регламентация.
Пожароизвестителните системи са задължителни за помещения, в които има над определен брой работни места; над определена квадратура или за определени типове производства; за големи хотели; банки; места със струпване на много хора. За всички останали сгради собствениците решават сами. Все повече хора вземат решение при проектирането на дома или офиса да вложат малко повече средства, но да имат гарантирана защита срещу пожар.

- До каква степен системите за пожароизвестяване предпазват дома, офиса или предприятието от пожар?

- Системите за пожароизвестяване са с изключително висока степен на превантивен контрол. При положение обаче, че не са локални. Когато аларменият сигнал остава в помещението, което вече е празно, информацията остава локална - няма и кой да реагира. Полза от такава система няма. Ползата от пожароизвестителните системи е голяма, когато аларменият сигнал е изпратен и някой отреагира на него.

- Увеличава ли се броят на вашите клиенти, които разбират необходимостта от предпазване на дома и фирмата?

- Да, определено мога да заявя, че голяма част от нашите клиенти при представяне на възможността да им се монтира пожароизвестителна система заедно с монтирането на COT, проявяват интерес. Все повече се увеличава броят на хората и фирмите, които, без да е задължително, монтират пожароизвестителни системи.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |