Събития Агенциите за недвижими имоти искат Закон за брокерите

Агенциите за недвижими имоти искат Закон за брокерите

Неделя, 14 октомври 2012 г., 16:00
Размер на буквите

Агенциите за недвижими имоти искат Закон за брокерите

На 12 октомври в залата на Търговско-промишлена палата - Стара Загора се проведе годишното отчетно събрание на регионалната структура към Националното сдружение Недвижими имоти. УС на РСНИ бе поканил и колегите си, които работят на старозагорския пазар за недвижимите имоти, които не са членове на сдружението.

Гости на отчетното събрание бяха зам.-председателят на УС на НСНИ Добромир Ганев и членът на УС на Националното сдружение Недвижими имоти Анна Димитрова, които дискутираха с представителите на старозагорските кантори проблемите, пред които са изправени работещите в тази сфера на бизнеса.
Като проблем номер едно старозагорци посочиха нелоялната конкуренция от страна на т.нар. плаващи и апартаментни брокери, които не само не работят като юридически лица и не плащат данъци, но и сриват имиджа на брокерите с измами и непартньорско отношение към клиентите.

Добромир Ганев увери колегите си, че настоящият Управителен съвет има волята да работи по-активно от всякога, за да имат членовете на Националното сдружение Недвижими имоти реална полза от сдружаването. Вече е готов нов сайт, даващ повече възможности и информация. Работи се за включването на сдружението към отдавна утвърдените в развитите страни системи за общ национален и международен пазар. Като членове на Националното сдружение старозагорските агенции ще могат да предлагат имоти и да правят сделки не само на територията на страната, но и да работят с чужди клиенти, нуждаещи се от имоти в региона, или да предоставят на свои местни клиенти имоти в чужбина.

Най-важната тема за всички присъстващи бе разработваният вече Закон за брокерите. До този момент брокерската дейност е нерегламентирана и надеждата е, че влизането в сила на закона ще изчисти до голяма степен нелоялните от пазара, ще въведе регулационен режим, за спазването на който ще работи камара по подобие на камарата на оценителите. Резултат от закона ще бъде и извеждането на бизнеса от сивия сектор, т е. повече постъпления от данъци във фиска.

Предвижда се и въвеждането на задължителна професионална застраховка за практикуващите професията.
Законът едва ли ще бъде приет скоро, но за първи път са направени реални стъпки за разработването му, сподели г-н Ганев. Според него, е неизбежно въвеждането и у нас на европейски практики и регулации, защитаващи не само бранша, но също така клиентите и държавните интереси.
Около 230 агенции за недвижими имоти са членове на Националното сдружение Недвижими имоти към момента, а в регион Стара Загора членове на регионалното сдружение Недвижими имоти са 13 агенции за недвижими имоти. В момента тече активен процес на увеличение на членовете.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |