Събития БТПП ще съдейства за насърчаване на търговията между България и Аржентина

БТПП ще съдейства за насърчаване на търговията между България и Аржентина

Петък, 12 октомври 2012 г., 09:03
Размер на буквите

Цветан Симеонов и Салвадор Асрак

Председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов се срещна с Н.Пр. Гийермо Салвадор Асрак, извънреден и пълномощен посланик на Аржентина в България. Бяха разисквани икономическите връзки и начини за насърчаване на двустранното сътрудничество между компаниите. Г-н Симеонов отбеляза незадоволителния обем на търговския стокообмен между България и Аржентина.

Като цяло той се развива неравномерно. Измерен в абсолютна стойност, бележи постоянно увеличение, но с негативно салдо за нашата страна.

За 2011 г., спрямо предишната 2010 г., се наблюдава ръст на стокообмена между България и Аржентина в размер на 107,07%, който се дължи на увеличение на българския износ от 400%. Вносът от Аржентина през 2011 г. се отбелязва с намаление от 20% спрямо предишната.

Според посланик Асрак перспективни за търговско-икономическите отношения България – Аржентина са секторите селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, енергетика. Той отбеляза, че има наблюдения, че аржентински стоки влизат на българския пазар през трети страни, включително е чрез други членове на ЕС.

Аржентинската търговска палата е предложила проект на споразумение с БТПП, посредством Посолството на Аржентина. Очаква се съгласуване на окончателния текст на споразумението и подписването му през 2013 г. по време на подходящо двустранно бизнес събитие. Посланик Асрак информира, че предстоят както политически консултации, така и следваща сесия на Смесена междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество в Аржентина.

Друга тема на срещата бе подготвяното от БТПП, по поръчка на Посолството на Аржентина, проучване на състоянието на един от секторите в България, ползваните машини и съоръжения, както и инвестиционните намерения на българските фирми в тази област.

С оглед на ограничения брой туристи от България в Аржентина през последните няколко години посолството на Аржентина в София организира на 6 ноември 2012 г. представяне на Аржентина като туристическа дестинация. Събитието ще се проведе от 16,00 часа в зала София, Интерпред, бул. Драган Цанков 36, София. За повече информация: Посолство на Аржентина, тел.: 02 9712539, имейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |