Събития Делян Добрев: До 2020 г. трябва да намалим енергийната интензивност с 50%

Делян Добрев: До 2020 г. трябва да намалим енергийната интензивност с 50%

Четвъртък, 04 октомври 2012 г., 14:12
Размер на буквите
министър Добрев

Темата за енергийната ефективност излиза извън рамките на енергетиката. Тя е водеща за конкурентоспособността на икономиката и ключ към повишаване на жизнения стандарт на хората. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с клуба на дипломатите-икономисти, организирана от Центъра за икономическо развитие.

Срещата бе посветена на енергетиката на България, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Енергийната интензивност на икономиката е с 65% по-висока от средното равнище в ЕС, ето защо потенциалът за развитие в тази област е огромен, каза министър Добрев.

Енергийната стратегия на страната предвижда намаляване на енергийната интензивност с 50% до 2020 г., в сравнение с 2005 г.. Това ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 г. Националната цел на България, записана в плана за енергийна ефективност, предвижда до 2016 г. да постигнем енергийно спестяване в размер на 9% от крайното потребление.

Министър Добрев представи пред дипломатите-икономисти дейностите по Международен фонд Козлодуй като един от основните инструменти за повишаване на енергийната ефективност. Подписани са шест споразумения, осигуряващи грант в размер на 47 млн. евро за подновяване на улично осветление в 14 общини и мерки за енергийна ефективност в 243 публични сгради – детски градини и училища, болници, спортни и културни обекти, административни сгради и други. Изпълнението на проектите ще доведе до годишно спестяване на енергия в размер на 120 000 MWh и намаляване на емисиите CO2 в размер на 54 000 тона.

Оперативната програма Конкурентоспособност също е фокусирана върху енергийната ефективност, каза още министър Добрев. Той представи пред участниците във форума схемата Енергийна ефективност и зелена икономика, която МИЕТ реализира съвместно с ЕБВР. За проекти по тази схема в рамките на ОПК са отпуснати 150 млн. евро, които се допълват с кредитна линия до 150 млн. евро от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. В момента схемата е отворена за кандидатстване.

Изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави също бе сред темите на разговора на министър Добрев с дипломатите-икономисти. По неговите думи това е сериозен фактор за диверсификация на енергийните източници.

Интерконекторът с Румъния трябва да бъде готов до май следващата година, но вероятно ще бъде пуснат по-рано, стана ясно от думите на Делян Добрев. Той обяви още, че до края на годината ще имаме ясна пътна карта за изграждането на газовата връзка с Турция. Тя може да се превърне в първата реално изградена тръба от проекта Nabucco West, и за мен това е най-добрият вариант, каза още енергийният министър.

Към края на следващата година се очаква да стартира изграждането на интерконектора с Гърция, а до края на тази предстои сключването на договор с изпълнител на българската част от този със Сърбия. На 15 октомври приключва предпроектното проучване за тази връзка.

със Сърбия. На 15 октомври приключва предпроектното проучване за тази връзка.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |