Събития Панхим ООД започва ново производство за многостенни листи от поликарбонат

Панхим ООД започва ново производство за многостенни листи от поликарбонат

Четвъртък, 27 септември 2012 г., 08:43
Размер на буквите

Панхим

Панихим ООД Стара Загора откри нов цех за производство на многостенни листи от поликарбонат. За оборудването му собствениците на предприятието разчитат както на собствени средства, така и на средства по ОП Конкурентоспособност на българската икономика. Новият цех е изграден и оборудван с модерна екструдираща линия със собствени инвестиции от 3 млн. евро.

С помощта на европейските средства от проекта ще бъде закупена още една производствена линия на стойност 2 млн. евро. Новите мощности ще превърнат предприятието в най-големия производител на многостенни листи от поликарбонат не само в България, но и на Балканите.
С помощта на българското правителство и на ЕС имаме реалната възможност през следващата година да удвоим капацитета на Панхим както за традиционното си производство на листи от ПММА и на полистирол, така и за новото производство на многостенни листи. Ще увеличим значително и продуктовата гама. За нас това е важна подкрепа, казва управителят на фирмата Сасон Алкалай. Старозагорското предприятие ще може да произвежда до 6 000 тона многостенни листи годишно. Това ще му осигури още по-добро присъствие и на европейския и на българския пазар, където също може да предложи нови изделия. Прогнозите са пазарният дял на национално ниво да скочи от 3 на 10%. Многостенните листи от поликарбонат се търсят все повече, защото са гъвкави, устойчиви на атмосферни влияния и са леки. Намират широко приложение в изграждането на покривни и други строителни конструкции, спирки, гари и други обекти.

управителят на Панхим Сасон Алкалай

Това е вторият успешен проект на Панхим ООД по ОП Конкурентоспособност на българската икономика. Със средства по тази програма в размер на 2,5 млн. лв. вече се извършва разширение на производството на гранули от полиметилметакрилат (ПММА). Гранулите се използват за производството на плътни листи от ПММА. Доскоро предприятието е произвеждало 6 000 - 7 000 т. гранули годишно. След разширението производството се увеличава до 14 000 т. гранули годишно. За целта ще бъдат закупени и инсталирани седем нови машини. Проектът за разширяване на производството на гранули е в напреднала фаза и вече са сключени договори с доставчиците.

Изпълнението на двата проекта дава възможност в Панхим ООД да бъдат наети допълнително 30 работници.

По данни на професионалната международна организация CEFIC (European Chemical Industry Council), през 2001 г. Панхим ООД е държало 2% от европейките пазари, а в края на 2011 г. - 9% от пазара на листи от ПММА в Европа. В резултат на направените през годините инвестиции в ново оборудване се отчита постоянно намаляване на рекламациите на произвежданите продукти. През 2011 г. те засягат едва 0,25% от продукцията, което е много под стандартните стойности за сектора. Над 5 пъти са се увеличили и реализираните продажби през годините – от 5 млн. евро за 2001 г. до 26 млн. евро през 2011 г.
За 2011 г. годишният ни оборот е 52 млн. лв. Очаквам до 4 години с новото производство, и благодарение на изпълнените инвестиционни планове, оборотът да надхвърли 100 млн. лв., казва Сасон Алкалай. Предприятието вече държи 10% от пазара на листи от ПММА в Европа. Заедно с Плазит Полигал Груп компанията се нарежда на трето място в Европа по това производство.

Успехът на Панхим се дължи най-вече на стратегията за управление, която се прилага в цялата група Плазит Полигал Груп, казва Алкалай. На първо място вниманието ни е насочено към клиентите. С по-голямата част от тях фирмата ни има установени дългогодишни отношения, защитени с конкурентни цени и високо качество, допълва управителят на Панхим. Втората причина за успеха, според него, се дължи на добрата социална политика, която поставя на първо място потребностите на работещите в Панхим ООД. Ръководството полага усилия за професионалната им квалификация и развитие, а трудовите възнаграждения са над средните за региона. Панихим е предпочитан и от партньорите си зад граница заради коректните бизнес отношения.

Панхим ООД е един от водещите в Европа и единствен производител в България на листи от полиметилметакрилат (ПММА) и полистирол, известни като (плексиглас) и на гранули от ПММА. Дружеството е създадено през 1999 г. и развива дейността си в собствена производствена база. Днес Панхим е част от израелската Плазит Полигал Груп (Plazit Polygal Goroup). Над 95% от продукцията на дружеството намира пазари извън България. Предприятието има пазарен дял на продукти от ПММА в страните от Западна и Централна Европа от 9%. Приходите от основна дейност за 2011 г. са в размер на близо 52 млн. лева. Предприятието има годишен ръст от 12%. Производствената програма предвижда увеличаване на обемите и повишаване на пазарния дял в страните от ЕС с 3% до 2013 г.

  

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |