Събития Месото и колбасите поскъпват

Месото и колбасите поскъпват

Сряда, 26 септември 2012 г., 12:46
Размер на буквите

месо колбаси

Българските преработватели на месо и производители на колбаси са силно зависими от европейския пазар, на който през 2012 година суровините поскъпват осезаемо за втори път. През февруари борсовите цени в Европа се покачиха средно със 17%, като тогава пазарът реагира на голямото търсене на суровина от Китай и Индия.

Това беше съпроводено от засилен износ от традиционните европейски производители на свинско и телешко месо. Последва и поскъпване през лятото, провокирано от високите цените на фуражите, когато заради слабата зърнена реколта котировките на пшеницата скочиха рязко, достигайки нивата от 2008 г.
В рамките на август и септември 2012 г. в държавите от Европейския съюз имаше няколко скока в цената на трупното месо, в резултат на което започнахме да купуваме суровината с 30% по-скъпо, съобщи изпълнителният директор на месопреработвателната компания Браво Огнян Лулчев. Заради това фирмата е повишила производствените си цени с около 20%. Очакванията са до края на годината да няма други корекции.

Фирма Мес-ко от Петрич също увеличи цените на продукцията, като при сухите мезета поскъпването е с около 8 - 9%.

Представителите на месния бранш не се наемат да обобщават с колко биха се вдигнали цените на месните продукти, тъй като отделните компании ползват различни доставчици, а някои се снабдяват и с българска суровина.

Ръководителите на предприятия от бранша са обезпокоени от това, че поредният скок в цените трудно ще се понесе от потребителите, което отново ще доведе до свиване на оборотите. Не мога да прогнозирам с колко ще намалеят продажбите, но със сигурност хората ще минат към евтините месни продукти, което ще бъде пореден удар за нас като производители, но не е добре и за самите потребителите, коментира собственикът на Браво.

Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев в сектора се очакват фалити. Той мотивира прогнозата с това, че подобно на повечето производители от хранителната индустрия и месопреработвателите за последните две години са оптимизирали бизнеса си максимално, за да устоят на кризата и нямат повече резерви.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |