Събития Производители на зелена енергия ще съдят ДКЕВР

Производители на зелена енергия ще съдят ДКЕВР

Четвъртък, 20 септември 2012 г., 09:03
Размер на буквите
производители зелена енергия съдят ДКЕВР

Производители на алтернативни енергийни източници ще заведат дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за това, че институцията е съкратила субсидиите за производство на зелена енергия. Недоволството идва и от това, че те са уведомени, след като вятърни турбини и соларни панели вече са били в експлоатация.

Според тях това може да доведе сериозни проблеми в сектора, предаде агенция Ройтерс, цитирана от econ.bg. Българският енергиен регулатор е съкратил преференциалните тарифи за подпомагане на развитието на възобновяемите източници на енергия на вече влезли в експлоатация инсталации. Освен това ДКЕВР е наложила и допълнителни такси за пренос по мрежата.

Според инвеститорите в зелена енергия има законови нарушения, тъй като ДКЕВР не е информирала публично компаниите, които са засегнати.
Ощетените страни споделят също, че регулаторният орган е нарушил нормалните условия за конкуренция, което е злоупотреба с власт.

Според агенция Ройтерс, компании от Австрия, Германия, Япония, Китай, Южна Корея и САЩ са проявили голям интерес към потенциала на слънчевите и вятърните инсталации в България, заявявайки, че условията за зелен бизнес са много изгодни. Големият интерес към зелената енергия и износената електропреносна мрежа дадоха основание цените на електричеството да се покачат.  От агенцията припомнят, че въпреки непредвидените бариери за енергия от алтернативни източници, цените на тока скочиха с 13% през тази година.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |