Събития Готвачи от Стара Загора завладяха публиката на кулинарен фестивал в Гърция (видео)

Готвачи от Стара Загора завладяха публиката на кулинарен фестивал в Гърция (видео)

Понеделник, 03 септември 2012 г., 08:38
Размер на буквите

кулинарен фестивал Гърция

Български и гръцки майстори готвачи участваха в първия Фестивал на Балканските традиционни способи на готвене. Той се проведе в село Спилио, област Орестиада, Гърция и е организиран от местната туристическа женска кооперация Геа. От българска страна инициативата беше подкрепена от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора и Обществото за фолклор с председател акад. Крум Георгиев.

Акцент на фестивала бяха апетитни изделия от ръчно точени кори, които са характерни за гръцката, българската и турската национална кухня. Българските кулинари от Стара Загора (Златомир Иванов и Ивайло Христов, готвачи в ресторант Мантос и колегата им Цветезар Ненов от ресторант Чевермето), заслужено събраха овациите на над 600-те гости с атрактивната си техника и вкусните ястия, които приготвиха.

Участваме с вита баница, козунаци, пърленки, които са характерни за Старозагорския регион и с един по-специален десерт. Витата баница отнема повече време, защото всяка едно кора трябва да е фино разточена, плънката трябва да е добре дозирана, но да има повече сирене и яйца, обясниха българските готвачи.

С колегите от Стара Загора направихме истинско представление по ръчно точене на кори и ястията са достойни да присъстват във всеки добър ресторант. С този фестивал още повече обединихме нашите общи кулинарни традиции, каза Никола Фотиадис, главен готвач в ресторант в Атина.

Границите между Турция, България и Гърция са изкуствено нещо. Хората живеят и без граници. Ние се намираме между реките Марица, Арда и Тунджа. Регионите ни са много богати на митология и на история, а това ни прави богати с културните и кулинарните традиции, коментира Зуи Франгуди от кооперация Геа.

В рамките на фестивала се проведе семинар, посветен на общите хранителни навици на народите от България, Гърция и Турция. Лекция, свързана с приноса на местната гастрономия в областта на туризма и развитието на селските райони, изнесе Вени Петрова - директор на Център за маркетингови комуникации Алфамаркет и член на Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Стара Загора.

Гостите от България, сред които бяха и представители на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, посетиха фотоизложба на археологически артефакти, открити при разкопки в района на село Спилио. Разгледаха и археологически обект край село Доксипара, където са проучени и консервирани погребални могили. Те ще бъдат възстановени в автентичния им вид с експонираните в тях колесници и скелети на конете, погребани със своите стопани. Изграждането на музейния обект е по проект на стойност 5,5 млн. евро, като 75% от средствата са от Европейския съюз.

Ценните предмети, намерени в гробниците, са гостували в Лувъра.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |