Събития Зърнопроизводителите ще получат кредити за предстоящата сеитбена кампания

Зърнопроизводителите ще получат кредити за предстоящата сеитбена кампания

Неделя, 06 септември 2009 г., 15:12
Размер на буквите

Държавен фонд Земеделие ще отпусне 15 млн. лв. на зърнопроизводителите под формата на целеви кредити. Парите се дават за закупуване на семена и торове за реколта 2010, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Заделеният финансов ресурс за кредитиране на производителите за покупка на минерални торове е в размер на 9 000 000 лв.

За покупката на семена за засяване на площите с пшеница са предвидени 6 000 000 лв., пише 19min.bg. На декар помощта е в размер на 6 лв., както за торовете, така и за семената. Максималният размер на паричните средства, които всеки земеделски производител може да получи за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии е до 130 000 лв.
Земеделските производители се задължават да възстановят предоставения целеви кредит, заедно с 3% годишна лихва от деня на получаването в срок до 1-ви октомври на следващата година. Договарянето на целевите кредити за реколта 2010 ще се извършва от 10 септември до 13 ноември, а изплащането им трябва да приключи до 15 декември. Управителният съвет на ДФ “Земеделие” одобри в четвъртък разпределението на финансовия ресурс за субсидиране на производителите на ориз, на база подадени в Областните поделения заявления. За реколта 2009 те ще получат целева субсидия за ползване на поливна вода за оризовите насаждения в размер на 2.30 лв. на декар. Общата сума, която е заделена от бюджета на фонда по това направление е в размер на 188 000 лв.. Те ще бъдат отпуснати за 80 632.909 декара, засети с ориз. Крайната дата за договаряне е до 30.09.09 г.
Изплащането на субсидиите ще приключи до 15.12.2009 г. Увеличаване на заделения от ДФЗ финансов ресурс ще има за целево субсидиране за подпомагане изхранването на животни и птици от Националния генофонд и контролираната част на популацията през 2009 г.. Бюджетът за подпомагане на фермерите за изхранване на животни и птици се увеличава от 7 000 000 лв. на 7 310 000 лв., с което ще се изплатят субсидиите по приети вече документи на още 60 земеделски производители, подали документи до крайния срок на подаване-08.05.09 г. Крайният срок за изплащането на помощите е 30 октомври 2009 г. Производителите на биволско, овче и козе мляко, ще получат субсидиите си за месец април, реши още УС на ДФЗ на заседанието си в четвъртък. За целева субсидия за произведено и продадено качествено биволско, овче и козе мляко през 2009 г. е одобрен ресурс от УС на ДФ”Земеделие” в размер на 10 000 000 лв.
В момента продължават проверките на некоректните земеделски производители, кандидатствали по тази мярка. Същевременно постъпилите в областните поделения на ДФ ”Земеделие” документи за кандидатстване от производителите на биволско, овче и козе мляко за месец април са 2057. Всеизвестен е фактът, че земеделските производители са притиснати от ниските изкупни цени на продукцията им, високи цени на фуражите, ограниченото кредитиране на сектора от търговските банки и не на последно място от икономическата криза. Към момента подпомагането с оборотни средства на фермерите, особено в сектор животновъдство, е почти изцяло чрез предоставянето на финансиране под формата на държавни помощи. С цел да се удовлетворят всички заявки за подпомагане, УС на ДФЗ реши на производителите на биволско, овче и козе мляко да се изплати субсидия и за месец април. Това налага общият бюджет от 10 000 000 лв. по това перо да се увеличи на 12 038 490 лв.. Допълнителните средства ще се осигурят чрез корекция в план- сметака на фонда за сметка на резерва за субсидии за нефинансови предприятия.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |