Събития България остава лидер при експорта на продукти от някои специфични ниши

България остава лидер при експорта на продукти от някои специфични ниши

Понеделник, 20 август 2012 г., 13:16
Размер на буквите

Стандард Профил България

През последните 5 години има много силно увеличаване на продадените извън пределите на България части за автомобили и предпазни въздушни възглавници за превозни средства. Водеща роля за това има и фирмата от Стара Загора Стандард Профил България, която произвеждат гумени уплътнения за автомобилостроенето.

В последните няколко години в България са започнали и нови производства на различни части за автомобили. Тракия глас - Търговище произвежда стъкла, в ямболския Язаки България се правят кабелни електрически системи, а наскоро стана ясно, че турска компания смята да започне производство на автомобилни фарове у нас, информира вестник Капитал Daily.

Проучване на Българска стопанска камара показва, че пазарът в страните от Европейския съюз не е достатъчно динамичен и за да може да се запази нивото на износа, предприятията в България се опитват да увеличат присъствието си в други държави извън съюза. Според експертите България не използва достатъчно възможностите си за търговия с Турция, която за миналата година има 8.5% ръст на икономиката и е в топ 20 по този показател в света, а прогнозите на правителството ѝ са през тази година вносът в страната да достигне 248 млрд. долара.

Горива, медни изделия и електрическа апаратура са водещите стоки на българския износ за 2011 година, показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Стойността на изнесените минерални горива е била 3,7 млрд. долара, или с 35% повече спрямо 2010 г. Още по-голямо е увеличението на предназначените за експорт медни изделия и електротехника (виж таблицата). Износът на електроника през последните пет години е запазил средно увеличение от 17% на година, посочват от БСК. В същото време световната тенденция при износа на този вид стоки е увеличение с 4%, което показва, че България печели пазарен дял, отбелязват икономистите. По данни на НСИ за миналата година износът на България е бил на стойност 39,6 млрд. лв., а за първото полугодие на тази - 19,4 млрд. лв., или едва 2,8% ръст на годишна база.

Българските стоки заемат много малък дял от световния износ, като търговията на страната е едва 0,2% от световната. България обаче е лидер при експорта на нишови продукти - например пчелен мед, консервирани череши, слънчогледови семена, патешко и гъше месо и семена от кориандър. Много силно увеличение на експорта за последните пет години има и на частите за запалки – с повече от 1200%. Причината според доклада са наложени от Европейската комисия антидъмпингови мерки срещу вноса им от Мексико и няколко азиатски държави. Освен при запалките зад граница добре се продават български ламарини и фолио от цинк, където вече заемаме четвърта позиция в световния експорт на такива продукти.

Сериозна конкуренция на България се очаква да бъдат западните Балкани с наближаващото им членство в ЕС, отчитат от БСК. Това ще доведе в тези държави много чужди инвестиции, докато България постепенно изостава. Страната ни има нужда от привличане на инвестиции в производства, които да създават високотехнологични продукти с голяма добавена стойност, съветват икономистите от камарата. Според тях ниските данъци са само една част от общата цена за правене на бизнес заедно с работна ръка, качествени публични услуги, местни доставчици и добра инфраструктура. Съветът е България да насочи усилия за увеличаване на износа за развити държави като Германия, Франция, Италия, като стане и подизпълнител на техни компании.

 

Водещите при износа за 2011 г.
ПродуктиСтойност (в млн. долара)Ръст спрямо 2010 г.
Минерални горива 3 702 35%
Мед и изделия от мед 3 254 58%
Електрическа и електронна апаратура 2 091 37%
Машини и механизми 1 905 38%
Чугун, желязо и стомана 1 245 42%
Облекла, без трикотажни 1 084 21%
Маслодайни семена 1 053 69%
Житни растения 972 34%
Трикотажни изделия 790 14%
Фармацевтични изделия 722 30%

 

Стоки с най-голям дял в световния експорт
ВидовеЕкспорт (в млн. долара)Позиция на българския продукт
Нерафинирани медни аноди 864.4 2
Слънчогледови семена 676 2
Временно консервирани череши 33.4 2
Патешко и гъше месо 25.7 2
Семена от кориандър 18.7 2
Мелничарски продукти от житни растения 16 2


Източник: БСК

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |