Събития Газовата връзка България - Румъния дава сигурност на доставките

Газовата връзка България - Румъния дава сигурност на доставките

Петък, 17 август 2012 г., 08:12
Размер на буквите
първа копка газова връзка България - Румъния

Междусистемната газова връзка България-Румъния ще даде сигурност на доставките на синьо гориво за страната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при първата копка на българския участък на тръбата, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Церемонията, в която участваха премиерът Бойко Борисов, изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков, зам.-изпълнителният директор на Трансгаз Румъния Ливио Пинтикан и други официални лица, се състоя в Русе.

Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи Добрев. Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка.

Министър Добрев акцентира и върху факта, че максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м, което е около половината от годишната консумация у нас. Убеден съм, че в района на Блок Хан Аспарух също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт, каза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов. По неговите думи това дава възможност за реална диверсификация на енергийните доставки за нашата страна.

Междусистемната газова връзка България – Румъния се изпълнява съвместно от Булгартрансгаз ЕАД и румънското газово дружество Трансгаз СА. Тръбата е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска и 2,1 км подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23,8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8,9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7,1 млн. евро. Той се финансира с 4,4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2,7 млн. евро съфинансиране от страна на Булгартрансгаз.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |