Събития Все повече хора от Стара Загора спрират да плащат кредитите си

Все повече хора от Стара Загора спрират да плащат кредитите си

Неделя, 06 септември 2009 г., 14:57
Размер на буквите

Щедрото раздаване на всякакви кредити до средата на миналата година отвори двойно повече работа за старозагорските съдия-изпълнители. Докато към 30 юли 2008 година в Районен съд - Стара Загора заведените дела срещу нередовни платци са били 487, то към същата дата на тази година делата са вече 1020, съобщи за председателят на Районен съд - Стара Загора съдия Росен Чиликов.

Тези дела се разглеждат по бързата процедура и решението излиза за три дни по така нареченото заповедно производство, стъпващо на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, пише вестник Национална бизнес поща. Загазилите са предимно хора, теглили най-различни суми на кредит - като се започне от потребителски заеми от 1000 лв. до 30 000 лв. и се стигне до ипотечни кредити от 80 - 100 000 лева. Малка част от образуваните дела са срещу фирми. Броят им е ограничен, защото банките нямат сметка да притискат фирмите, тъй като те лесно биха могли да се обявят в несъстоятелност, обясняват финансови специалисти, фирмените кредити обаче като правило са значително по-големи, отколкото тези на физически лица.
Обикновено кредитодателите завеждат въпросните дела при просрочена трета вноска. Ако не платите веднъж, ще ви се обадят любезно, за да ви попитат, в общи линии, как сте. На втория месец обаче директно ще ви предупредят, че не платите ли до седмица-две, а пък не дай Боже да прескочите още една вноска, ще заведат изпълнително дело срещу вас. Съдия-изпълнителят може да о пише всяка една вещ от жилището ви или каквато и да е движима или недвижима собственост. Може да продаде принудително и апартамента ви. Няма право да посяга на покрива над главата ви, само ако е единственото ви жилище и над него не тегне ипотека. Вариантът за изпадналите в тежко финансово положение кредитополучатели е да преговарят с банките за отсрочване на плащанията. В повечето случаи обаче банковите институции се съгласяват да разсрочат остатъка, само ако внесете 20-30% от цялата сума на взетия кредит. Подобно условие обикновено се оказва непосилно за хората и се тръгва към въпросното заповедно производство. Тенденцията също не е розова. Очакванията са, че до края на годината броят на изпълнителните дела по лоши кредити ще нарасне драстично.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |