Събития Министър Найденов: Хлябът няма да поскъпва

Министър Найденов: Хлябът няма да поскъпва

Вторник, 31 юли 2012 г., 12:55
Размер на буквите
Няма да има поскъпване на хляба

Хлябът няма да поскъпва, а на трапезите той ще е най-качественият от 20 години насам и ще остане най-евтиният в Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след заседанието на Консултативния съвет по зърното. Ако все пак има някакво повишение, то ще е със стотинки и няма да бъде засегната никоя социална група.

Наблюдаваме един изключително динамичен световен пазар, от който страната държи едва 0.8%. По никакъв начин не можем да му влияем и не можем да останем изолирани от него, но хляб от 2 лв. категорично няма как да има, подчерта министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Той припомни, че пазарите в Европа и САЩ отбелязват повишение на цените и причините са както рекордната суша отвъд океана, така и пострадалите посеви в Европа от суровата зима и слабата реколта в черноморския регион. Въпреки това засега не се наблюдава ценови пик в исторически аспект, защото в началото на 2008 г. цените на пшеницата са достигнали 510 лв. за тон, а към момента качественото хлебно зърно се търгува между 420 и 480 лв./тон, каза зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Пшеницата от новата реколта е ожъната почти на 100% с общ добив от около 4.2 млн. т, заяви председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева. Това количество е напълно достатъчно за вътрешния пазар и се очаква близо половината от него да бъде изнесено. Над 68% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от миналата година, допълни тя. 

Сухото и горещо време през юни и юли се е отразило неблагоприятно на царевицата и слънчогледа. Засега имаме тревога за ситуацията с двете култури, каза министър Найденов. Ако не се случи чудо да завали дъжд, слабата реколта ще изяде добрите резултати от пшеницата, отбеляза министърът. Царевицата е основен компонент за животновъдството. Ситуацията с цените и добивите от царевица и слънчоглед ще бъде обсъдена утре на среща в Министерския съвет, на която ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и представители на животновъди, преработватели и търговски вериги. Целта на срещата е да се видят къде отиват печалбите по веригата. В момента потреблението в млечния сектор е свито. Мандрите са задръстени от продукция, а цените не падат, обясни министърът. Животновъдите трябва да бъдат подпомогнати. За целта ще поискаме от ЕС да бъдат изплатени по-рано субсидиите на глава добитък през октомври или ноември, каза още министър Найденов.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |