Събития КНСБ настоява минималната работна заплата от 1 януари 2013 г. да стане 330 лева

КНСБ настоява минималната работна заплата от 1 януари 2013 г. да стане 330 лева

Четвъртък, 19 юли 2012 г., 14:07
Размер на буквите

Пламен Димитров

Правителството трябва да осигури 1,2 - 1,3 млрд. лева за 10% увеличение на пенсиите и на възнагражденията в някои сектори от 1 януари 2013 г., за компенсиране на социално слабите заради увеличения ток и за нарастване на минималната работна заплата на 330 лева.

Защо 330 лева ще пита някой. Как го измислихте това? Това е нашата стара мечта - да имаме методика, да имаме механизъм за определяна на минималната работна заплата. А той е прагът на бедност, умножен по 1,25 - горе-долу колкото ми е данъкът и осигуровката. Това заяви в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Ръководството на синдиката настоява до края на месеца да бъде свикано заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, на която да бъдат обсъдени исканията.

Трябва увеличение първо на гарантирания минимум с точно толкова с колкото се увеличава поне цената на тока, категоричен е Пламен Димитров. Съща така КНСБ настоява енергийната помощ от 350 киловат часа да бъде увеличена на 450 киловатчаса. На заседанието на тристранката синдикатът ще настоява за намиране на средства за компенсация на хората с най-ниски бюджетни заплати още тази година, а от 1 януари 2013-та 10% увеличение на целия стандарт в образованието, културата и социалните дейности.

Има реални начини да бъдат осигурени необходимите 1,2 - 1,3 млрд. лева. Например, задълбочаване на борбата със сивата икономика. Трябва час по-скоро да бъде прието съгласуваното вече предложение, което е подкрепено лично от премиера Бойко Борисов и в момента в Парламента, за изменение на наказателния кодекс, касаещо криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски, заяви още синдикалният лидер.

Друга мярка, от която в хазната ще постъпят сериозни приходи, е ограничаване на разплащанията в брой.

Пламен Димитров съобщи още, че напрежението между ръководството и синдикатите в Мини Марица изток не е отшумяло. Ако до Деня на миньора не се подпишел Колективен трудов договор, не е изключено отново да се пристъпи към протести.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |