Събития Ръководството на Пресков оспорва обществени поръчки, възлагани от Мини Марица-изток (видео)

Ръководството на Пресков оспорва обществени поръчки, възлагани от Мини Марица-изток (видео)

Сряда, 18 юли 2012 г., 15:38
Размер на буквите

Антон Андронов

Несъгласие с практиката на провеждане на обществени поръчки и с избора на изпълнител от страна на държавното дружество Мини Марица-изток ЕАД изрази на пресконференция Антон Андронов, съсобственик на Холдинг Загора, в чиито състав е Пресков АД. Пресков е най-големият в България ковашко-пресов завод.

Според Андронов, който е юрист и бивш кмет на Стара Загора, поръчките за доставка на зъби за багерите SRs 2000 в мините се възлагат на фирма Ремотекс Раднево ЕАД, но тя не е в състояние да ги изпълни според предварителните условия на публичното задание. Реално през последните три години процедурите по проведените обществени поръчки са анулирани и мините ползват изделието, което им предоставят от Ремотекс Раднево, при различни цени и без задължителния конкурс.

Пресков АД участва редовно в конкурсите, обявени по правилата на обществени поръчки. Предприятието е в състояние да спази точно заданието на възложителя, да ги изработи по метода на коване и с метал, който не е рециклиран, но не получава договор за изпълнението, въпреки че печели конкурсите, които в последствие биват анулирани.

Ковани зъби за багерите са по-издържливи от летите, вида на суровината за производството им също е от значение. Всичко това се отразява и на цената на изделието, която според калкулацията на Пресков излиза значително по-висока от предложената от Ремотекс Раднево ЕАД.

Фирмата Ремотекс Раднево, която печели последния конкурс, проведен през тази пролет, няма нужната технология и оборудване да произвежда такива детайли. Предлага цена от 40 лева за брой, но това е твърде евтино за производството на детайлите чрез коване - заяви Антон Андронов. Ремотекс Раднево може да постигне себестойност под предложената цена, но само ако използва скрап и предлага на възложителя лети елементи, а това е нарушение на условията по конкурса, счита Андронов.

Последната обществена поръчка е за 50 хил. броя зъби за въгледобивната техника на Мини Марица-изток ЕАД и е на стойност 2 млн. лева.

Управителят на Ремотекс - Раднево Стефан Чорчопов обясни, че в момента се правят уточнения на продукта и тестове, които са съгласувани с мините и се очаква в най-скоро време да започнат доставки на новите ковани зъби, които според него отговарят на заданието. Той счита, че конкурентите на Ремотекс са недоволни, защото не са спечелили конкурса, но причината за това е, че са предложили много по-висока оферта.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |