Събития Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора се финансира с 29 млн. лева

Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора се финансира с 29 млн. лева

Четвъртък, 05 юли 2012 г., 17:52
Размер на буквите

безвъзмездна финансова помощ по проекта Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма Регионално развитие Деница Николова, подписаха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проекта Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора.

На церемонията присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Общата стойност на проекта е 28 903 502 лева, като съфинансирането от страна на община Стара Загора е в размер на 698 263 лева. Срокът за изпълнение е 36 месеца.
Надявам се след тази инвестиция Стара Загора, която е известна като града на правите улици, да извоюва слава и като града на модерния градски транспорт, каза министър Павлова по време на церемонията по подписването.
Тя поздрави кмета Живко Тодоров за неговата активност и работата на екипа му, което е допринесло за спечелването на проекта и подчерта, че Стара Загора е единственият град в България с нов Общ устройствен план, което е показателно за темповете на развитие.

Общият устройствен план на Стара Загора и прилежащите градски територии е разработен в перспектива от 20 г.  и е задължително условие за изработване на интегрирания план за градско възстановяване и развитие, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

С отпуснатите средства по проекта Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора ще бъдат купени 14 нови тролейбуса. Предвижда се спирките на градския транспорт да бъдат изцяло рехабилитирани. Проектът включва поставяне на електронни табла, както и внедряване на интелигентна система за управление на трафика. Предвижда се също да бъдат изградени 7,8 км велоалеи.

В рамките на следващия програмен период се планира увеличаване на инвестициите за интегриран градски транспорт в седемте големи града. По линия на ОПРР сега са предвидени почти 600 млн. лв. за модернизация в София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна, Плевен и Русе. Планирано е до 2020-а година, когато приключва следващият програмен период, процесът да бъде завършен. Целта ни е в тези градове да имаме електронна система за управление и обновени превозни средства. Така трафикът ще бъде облекчен изключително много, а използването на коли в градски условия - намалено, каза министър Павлова. Следващата оперативна програма ще има бюджет, аналогичен на сегашната, но фокусиран върху големите градове, които са двигатели на икономическото развитие. Министър Павлова допълни, че средствата ще бъдат приоритетно насочени в 3 области - градско развитие, градски транспорт и енергийна ефективност.

транспорт Стара Загора Живко Тодоров
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |