Събития СОУ Максим Горки награди големия математик Светлозар Дойчев

СОУ Максим Горки награди големия математик Светлозар Дойчев

Сряда, 04 юли 2012 г., 20:37
Размер на буквите

В навечерието на 24 май 2012 г. СОУ Максим Горки - Стара Загора, получи най-високото отличие на Община Стара Загора в областта на образованието - колективната награда Анастасия Тошева. Тя се състои от плакет и парична премия от 1000 лева.

На 28 юни на заседание на педагогическия съвет поставихме за разглеждане въпроса как да изразходим паричната премия, която след данъчните удръжки е 900 лева - разказа за медията ни директорката Мариана Пенчева. - Някой пресметна, че ако се разпределят на всеки поравно, ще има по 12 лева на човек. Тъй като отдавна имаме проблем с паркета в учителската стая, с 900 лева можем да направим нужния ремонт.
Изведнъж спонтанно дойде предложението да дарим парите, с които да подпомогнем лечението на колегата ни от Математическата гимназия Светлозар Дойчев, който има тежко онкологично заболяване. Всички бяха единодушни. На 1 юли внесохме парите по сметката на Светльо с благопожеланието да пребори болестта и да се завърне сред своите ученици и колеги.
С този високоморален жест колективът на СОУ М. Горки доказва отново, че действително е заслужил най-високото отличие на Община Стара Загора.
Почетният гражданин на Стара Загора Светлозар Дойчев е учител по математика в ПМГ Гео Милев от 01.09.1994 г. с I професионална квалификационна степен. През 2010 г. защити дисертация и придоби образователна и научна степен Доктор към секция Обучението по математика и информатика в ИМИ-БАН. Съавтор е на учебници по математика от VIII до XII клас, сборници и ръководства. Негови ученици са печелили многобройни международни математически състезания и олимпиади. Носител е на престижните награди Неофит Рилски, Константин Величков и Анастасия Тошева.
От края на 2011 г. Светлозар Дойчев се бори мъжки с тежкото заболяване. Морална и материална помощ му оказват колегите от училището му. От декември 2011 г. с решение на педагогическия съвет всеки месец учителите отделят суми от заплатите си и ги превеждат в разкритата за целта сметка. Трогателно е, че в името на своя учител, учениците от ПМГ-то организираха редица инициативи. От благотворителния концерт и базар те внесоха по сметката му над 4000 лева. От ГПЧЕ Ромен Ролан също направиха дарение. Периодично познати и непознати хора правят дарения на големия скромен човек и математик. Поредният жест на СОУ Максим Горки е доказателството за безкрайната българска доброта.
За всички, които искат да го подкрепят, поместваме събирателната сметка с добра мисъл и надежда за победа в битката за живот и здраве.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |