Събития Предлага се въвеждането на данък върху пустеещите земи

Предлага се въвеждането на данък върху пустеещите земи

Понеделник, 30 ноември 2009 г., 17:21
Размер на буквите

Да се въведе данък върху пустеещите земи, за да се стимулира окрупняването на парцелите и въвеждането на модерно земеделие. За това настояват от Националното сдружение на общините. Над 5.5 млн. дка са пустеещите земи в България. Припомняме че идеята, за известния като „данък мотика" периодично се възраждаше при управлението на последните няколко правителства.

Мярката обаче не беше приеманa, тъй като минаваше за политически непопулярна. Земята у нас е силно раздробена и на 2 милиона собственици се падат 20 милиона парцела. Затова се мисли за въвеждането на данъка. Ако трябва да плащат налог за пустееща земя, собствениците ще предпочетат да продават. Така ще се раздвижи пазарът на земя и ще се ускори комасацията смятат експерти, пише вестник Земя.
Кюстендилският край е с най-много необработваема земя у нас, показват данните. В село Соволяно от 12 хиляди декара, 8 хиляди пустеят. Преди години тук са брани тонове ябълки и череши. Сега всичко е потънало в плевели. Буренясалата земя е развъдник на болести и вредители. Според Радка Валинова кмет на село Соволяно, община Кюстендил, повечето собственици на земя са в Перник, София, Дупница и нямат възможност да я обработват, но не я дават и под аренда. Основната причина, за да пустее земята е, че хората в жителите на селото заявяват, че ако се печелеше, много младежи ще се насочат към обработването, а то е непечелившо.
Идеята е даанък „пустеещи земи" да се обложат собствениците, на по-големи масиви, без да се засягат имотите за лично ползване. В Европа подобен налог има за пустеещи земи над 10 декара. Размерът на данъка ще зависи от категорията на земята, колкото е по-плодородна, толкова налога ще е по-висок. Въвеждането му ще стане с промени в Закона за местните данъци и такси, които се очаква да бъдат приети през следващата година, съобщава още Българската национална телевизия.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |